Smakosze.pl Produkty Sanepid znów apeluje do Polaków. Kupiłeś to mięso, koniecznie wyrzuć
fot. Canva

Sanepid znów apeluje do Polaków. Kupiłeś to mięso, koniecznie wyrzuć

18 listopada 2024

Służby sanitarne dwoją się i troją, by zmniejszać zagrożenia dla naszego zdrowia. Częścią tej pracy jest wykrywanie szkodliwych substancji w jedzeniu. Mamy właśnie kolejne ostrzeżenie przed takim niechcianym składnikiem.

GIS wydał ostrzeżenie

Przez Polskę ledwo co przetoczyła się fala złych wieści, jeśli chodzi o trującą toksynę w mące żytniej. Na przestrzeni kilku dni Główny Inspektorat Sanitarny wydał kilka ostrzeżeń przed kilkoma takimi produktami od kilku różnych producentów. Służby jednak nie spoczywają na laurach.

Dziś mamy do czynienia z ostrzeżeniem przed zgoła innym produktem. Chodzi o boczek wędzony . W jednej jego partii wykryto groźną bakterię.

boczek w folii
fot. gov.pl
Nie ma lepszego mięsa na ogórkową. Zupę gotuję według przepisu babci

Listeria w mięsie

Ostrzeżenie GIS dotyczy bakterii listeria monocytogenes w partii mięsa. Produkt nazywa się konkretnie boczek duński wędzony, a jego wytwórcą jest firma Pekpol z Ostrołęki . Osoby, które kupiły taki produkt, powinny zwrócić uwagę na opakowanie.

Jeśli na paczce znajduje się numer partii 24305001, a termin przydatności do spożycia to 30 listopada 2024 , mamy do czynienia z mięsem , które najprawdopodobniej jest trujące. Znajdują się w nim bakterie listerii. Jeśli zaś zjedliśmy już taki boczek, należy uważnie obserwować objawy i w razie ich wystąpienia skontaktować się z lekarzem.

GIS ostrzega przed mięsem z listeriozą

Bakterie listerii wywołują chorobę nazwaną listeriozą . Jej objawy mogą być podobne do grypy, a także zatruć pokarmowyc h, które poprzedzają gorączkę i bóle mięśni . Objawy mogą wystąpić nawet kilka tygodni po zjedzeniu feralnego posiłku.

Listerioza jest najbardziej niebezpieczna u kobiet w ciąży, małych dzieci i osób z obniżoną odporności ą. U dorosłych i zdrowych ludzi przebiega często bezobjawowo. Może jednak wiązać się z bardzo groźnymi powikłaniami, włącznie z sepsą i zapaleniem opon mózgowych. Nie można więc ryzykować zjedzenia takiego mięsa.

Dowiedz się też, kiedy darować sobie jedzenie ziemniaków i przeczytaj o gulaszu z niedźwiedzia w tatrzańskiej restauracji .

etykieta boczku
fot. gov.pl
Weź banany i owiń folią w ten sposób. Jeszcze podziękujesz za ten patent
Pierogi z tym farszem biją na głowę nawet te z grzybami. Zrób od razu na Wigilię
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy