Smakosze.pl Przepisy Sąsiadka dała mi przepis na schab na Wielkanoc. 1 składnik zaskakuje i zachwyca
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko

Sąsiadka dała mi przepis na schab na Wielkanoc. 1 składnik zaskakuje i zachwyca

30 marca 2025

Domowe wędliny to nie tylko produkty o niepowtarzalnym smaku, lecz także sposób na uniknięcie wielu zagrożeń. Do największych, jeśli chodzi o kupne produkty, należą szkodliwe środki konserwujące. Warto więc jako alternatywę wypróbować taki oto schab gotowany w niezwykłej zalewie.

Schab w sosie sojowym

Powiedzieliście: gotowany? Tak. Choć naturalnym rozwiązaniem, jeśli chodzi o wędliny, wydaje się pieczenie mięsa , wersja gotowana także sprawdza się świetnie. Odpowiednią strukturę gwarantuje jednak dobra metoda – lekkiego obgotowania i długiego parzenia.

Ten sposób pozwala na głębokie nasycenie mięsa marynatą . W naszym wypadku dodajemy sos sojowy. To doskonała fermentowana przyprawa, która dostarcza dużo soli, ale jednocześnie pełnego smaku umami.

marynata do schabu
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko
Po wielkanocnej uczcie zjedz 3 sztuki. Uratujesz się od zgagi

Schab w sosie sojowym

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Swojskie jedzonko. Autorka sznuruje tam schab przed gotowaniem. W tym wypadku krok ten można zupełnie pominąć – sam kawałek mięsa jest dostatecznie kształtny.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kawałek schabu wieprzowego (ok. 1,2 kg)
  • 1-2 cebule
  • Główka czosnku
  • 150 ml jasnego sosu sojowego
  • 60 ml ciemnego sosu sojowego
  • 30 ml sosu rybnego
  • 1 łyżka musztardy
  • Opcjonalnie: pieprz cayenne lub płatki chili
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Ziarnisty pieprz, np. kolorowy
schab w garnku
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko

Domowa wędlina

Schab płuczemy i czyścimy z powięzi . Układamy go w garnku o dostatecznej szerokości, by nie był ściśnięty. Cebulę z łupinami przekrawamy na połówki i układamy wokół schabu.

Czosnek dzielimy na ząbki i kroimy w grubsze plasterki. Dodajemy do garnka. Wrzucamy pozostałe przyprawy.

Schab zalewamy wodą tak, by niemal go przykryła. Dodajemy sosy sojowe i rybny. Ustawiamy na palniku.

schab w zalewie
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko

Zawartość garnka na niewielkim ogniu doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy przez 5-10 minut. Następnie wyłączamy ogień, nakrywamy garnek pokrywką i odstawiamy do pełnego przestudzenia, na ok. 5 godzin.

Po upływie tego czasu znów podgrzewamy do zagotowania i gotujemy przez kolejne 5-10 minut. Znów odstawiamy pod przykryciem do pełnego przestudzenia.

W trakcie gotowania można odwrócić mięso, jeśli płyn nadmiernie się zredukował i nie jest w pełni zanurzone. Po drugim przestudzeniu wyjmujemy mięso z zalewy i odstawiamy do lodówki na kolejne kilka-kilkanaście godzin . Sos można zredukować, zagęścić śmietanką lub zasmażką i podać jako sos do obiadu.

Wypróbuj też przepis na kotlety na niedzielę i poznaj wady i zalety cebuli w rosole .

gotowany schab
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko
Na Wielkanoc wszyscy robią jarzynową, a ja podam tę sałatkę. Robię ją w 15 minut z 3 składników
Weź płatki owsiane i jajka. Pyszne śniadanie zrobisz dosłownie w 5 minut
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy