Schab gotowany w mleku z czosnkiem
Schab gotowany na mleku z czosnkiem jest wyjątkowo delikatnym i soczystym mięsem, które przygotujesz zarówno na rodzinny obiad, jak i na kanapkę, zamiast tradycyjnej wędliny. Schab jest miękki, aromatyczny i rozpływa się w ustach. Sprawdź, jak go przygotować.
Schab gotowany w mleku jest bardzo miękkim i delikatnym mięsem. Bogactwo przypraw sprawia, że jest również bardzo aromatyczny i doskonały w smaku. Schab gotowany na mleku może być przechowywany do 4 dni po przygotowaniu.
Schab zamarynuj dzień przed gotowaniem. To bardzo poważne, ponieważ mięso będzie miało czas, aby dobrze najść przyprawami. Przed zagotowaniem mleka koniecznie wlej do garnka wodę, następnie zagotuj. W ten sposób unikniesz przypalenia mięsa i mleka.
Schab przygotujesz na wiele sposobów. Tu poznasz przepis na delikatny schab gotowany na parze. Rozpływa się w ustach.
Przepis na schab gotowany w mleku z czosnkiem
Składniki:
1 kg schabu bez kości
1 l mleka
100 ml wody
5 ząbków czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
po łyżce majeranku, oregano, papryki mielonej, czosnku granulowanego
łyżeczka soli i pieprzu
Jak przygotować schab gotowany w mleku z czosnkiem?
W miseczce połącz majeranek, oregano, paprykę, sól, pieprz, czosnek granulowany. Mięso umyj, osusz, dokładnie obtocz w mieszance ziół i przypraw, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyjmij mięso z folii. W dużym garnku zagotuj wodę, następnie dodaj mleko, ziele angielskie, liście laurowe i obrane ze skóry ząbki czosnku. Po zagotowaniu mleka włóż do garnka schab, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Po 30 minutach gotowania obróć mięso na drugą stronę.
Smacznego.