Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Schab gotowany w mleku z czosnkiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.11.2021 01:00

Schab gotowany w mleku z czosnkiem

Schab gotowany w mleku z czosnkiem
canva/Magone

Schab gotowany na mleku z czosnkiem jest wyjątkowo delikatnym i soczystym mięsem, które przygotujesz zarówno na rodzinny obiad, jak i na kanapkę, zamiast tradycyjnej wędliny. Schab jest miękki, aromatyczny i rozpływa się w ustach. Sprawdź, jak go przygotować.

Schab gotowany w mleku jest bardzo miękkim i delikatnym mięsem. Bogactwo przypraw sprawia, że jest również bardzo aromatyczny i doskonały w smaku. Schab gotowany na mleku może być przechowywany do 4 dni po przygotowaniu.

Schab zamarynuj dzień przed gotowaniem. To bardzo poważne, ponieważ mięso będzie miało czas, aby dobrze najść przyprawami. Przed zagotowaniem mleka koniecznie wlej do garnka wodę, następnie zagotuj. W ten sposób unikniesz przypalenia mięsa i mleka.

Schab przygotujesz na wiele sposobów. Tu poznasz przepis na delikatny schab gotowany na parze. Rozpływa się w ustach.

Przepis na schab gotowany w mleku z czosnkiem

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości

  • 1 l mleka

  • 100 ml wody

  • 5 ząbków czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • po łyżce majeranku, oregano, papryki mielonej, czosnku granulowanego

  • łyżeczka soli i pieprzu

Jak przygotować schab gotowany w mleku z czosnkiem?

W miseczce połącz majeranek, oregano, paprykę, sól, pieprz, czosnek granulowany. Mięso umyj, osusz, dokładnie obtocz w mieszance ziół i przypraw, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wyjmij mięso z folii. W dużym garnku zagotuj wodę, następnie dodaj mleko, ziele angielskie, liście laurowe i obrane ze skóry ząbki czosnku. Po zagotowaniu mleka włóż do garnka schab, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Po 30 minutach gotowania obróć mięso na drugą stronę.

Smacznego.