Schab gotowany na parze
Schab gotowany na parze jest świetną alternatywą do pieczonego i smażonego mięsa. Gotowanie na wolnym ogniu sprawia, że mięso jest soczyste w środku, miękkie i rozpływające się w ustach. Do przygotowania schabu niezbędna jest odpowiednia marynata, dzięki której mięso nabierze doskonałego, pełnego smaku. Poznaj przepis na schab gotowany na parze.
Aby mięso miało idealny smak i aromat, zamarynuj je dzień przed gotowaniem i wstaw do lodówki na całą noc. Marynata do schabu musi być intensywna w smaku, mocno czosnkowa, ziołowa, ale i odpowiednio słona. Pamiętaj, aby przed gotowaniem obwiązać mięso sznurkiem lub nitką, aby nie rozleciało się podczas obróbki termicznej.
Schab gotowany na parze smakuje rewelacyjnie na ciepło, podany z ziemniakami i ulubioną surówką. Na bazie wody, która została z gotowania możesz przygotować również aromatyczny sos, który urozmaici całe danie. Schab gotowany na parze jest również świetnym dodatkiem do kanapek i zimnej płyty. Przygotuj do niego sos chrzanowy, doskonały do mięs na zimno.
Przepis na schab gotowany na parze
Składniki:
1 kg schabu bez kości
łyżka kolorowego pieprzu mielonego
5 ząbków czosnku
4 łyżki majeranku
4 łyżki tymianku
2 łyżki soli
3 łyżki słodkiej papryki czerwonej
4 łyżki oliwy z oliwek
Jak przygotować schab gotowany na parze?
Czosnek przeciśnij przez praskę i przełóż do miski, następnie dodaj majeranek, sól, pieprz, tymianek, paprykę, oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj. Mięso umyj, osusz i obtocz dokładnie w marynacie, następnie zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia mięso zawiń sznurkiem, następnie przełóż do sita do gotowania na parze. Do garnka wlej wodę do takiego poziomu, aby podczas wrzenia nie dotykała schabu. Mięso gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 70 minut.
Smacznego.