Smakosze.pl Przepisy Ścieram na tarce i wrzucam do masy na mielone. Kotlety wychodzą przebojowe
Fot. YouTube/ Mniamer

Ścieram na tarce i wrzucam do masy na mielone. Kotlety wychodzą przebojowe

4 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kotlety mielone pomimo doskonałego smaku, mogą smakować jeszcze lepiej. Wystarczy dodać do nich jeden składnik, który zupełnie odmieni smak tradycyjnego dania. Wypróbuj ten przepis na mielone, a już zawsze będziesz robić je w ten sposób.

Jak obiad, to tylko z kotletami mielonymi

Polska kuchnia obfituje w różnorakie i smaczne dania, a mimo wszystko to kotlety mielone skradły serca wszystkich miłośników jedzenia. Nic dziwnego, bo ich chrupiąca skórka i delikatne wnętrze smakuje naprawdę dobrze. Okazuje się, że mogą być jeszcze lepsze.

Wszystko za sprawą jednego składnika, który nada kotletom obłędnego smaku. Ten przepis na mielone skradnie twoje serce i będziesz przyrządzała je tylko w ten sposób. Czytaj dalej, a dowiesz się, jaki to składnik oraz jak przygotować z nim kotlety.

seler.jpg
Fot. Canva/Mark_VB
Weź do ręki i zjedz chwilę przed snem. Organizm ci się odwdzięczy

Kotlety mielone z nietypowym składnikiem

Aby kotlety mielone smakowały wyśmienicie, należy dodać do nich jedno niestandardowe warzywo. I wcale nie chodzi o czosnek lub pora, a o seler. Z tym dodatkiem nabiorą doskonałego korzennego smaku, który z całą pewnością doceni twoja rodzina. O wszystkich niezbędnych produktach dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Nie pomijaj żadnego składnika, a kotlety mielone wyjdą idealne.

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g selera
  • 1 bułka kajzerka
  • 100 ml mleka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na mielone z selerem

Bułkę przełóż do miski i zalej ją mlekiem. Następnie obierze seler, umyj go i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebule obierz i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż oba warzywa.

Do miski przełóż mięso, odciśniętą bułkę oraz podsmażone składniki. Wbij jajko i wsyp pieprz, sól. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Uformuj z niej kotlety mielone, a następnie każdego z nich obtocz w bułce tartej.

Na patelni ponownie rozgrzej olej. Ułóż na niej kotlety i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Gotowe odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj na obiad.

Sprawdź także przepis na nietypową szarlotkę oraz sprawdź najnowsze promocje w Lidlu .

smązenie kotetów.jpg
Fot. Canva/Proffesor25
Burger Drwala możesz zjeść już teraz. Tysiące Polaków korzysta z tej okazji
Wsyp do gotujących się buraków. Ten trik zasługuje na medal
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy