Wydrąż jabłka i zalej je ciastem. Szarlotka i jabłecznik mogą się schować
Masz ochotę na pyszny deser? W takim razie sięgnij po jabłka. Zrób też apetyczne ciasto, a już wkrótce na Twój stół wjedzie prawdziwy przysmak.
Jabłka w cieście polecają się na deser
Zwykle z jabłek robiłam pyszną szarlotkę. Dalej podaje jabłka na deser, ale teraz już nieco inaczej. Wszystko dzięki prostemu przepisowi, z którego przyrządzam ten przysmak. Wystarczy, że wydrążę owoce, zaleję je ciastem, posypię migdałami i upiekę.
Wkrótce z piekarnika wyciągnę pyszne jabłka w cieście. Wypiek wyrasta doskonale, a deser po prostu zachwyca smakiem. Takiego rarytasu trudno sobie odmówić. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Einfache Rezepte. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Zeskanuj przy zakupach aplikację Lidl Plus, a dostaniesz je za darmo. Trzeba się spieszyć, akcja nie trwa wiecznieJak zrobić jabłka w cieście?
Składniki:
- 6 jabłek
- sok z cytryny
- ½ szklanki masła
- 1 ¼ szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- ½ szklanki chudego twarogu
- ¾ szklanki śmietanki 30%
- ¼ łyżeczki laski wanilii
Składniki na spód:
- ¾ szklanki masła
- 2 ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
Przygotowanie deseru zacznij od zrobienia spodu. Do misi wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier puder. Wymieszaj suche składniki. Dołóż masło, jajko i ubijaj. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut. Potem zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki, by stężało.
Po upływie tego czasu ciasto wyjmij z lodówki, podziel na dwie części i rozwałkuj. Jedną część wyłóż na dno blachy z papierem do pieczenia. Potem drugą częścią wyłóż boki formy. Zrób nakłucia widelcem na cieście położonym na dnie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut.
Deser najlepszy na jesień
W tym czasie zajmij się jabłkami. Obierz je i wydrąż. Przełóż do miski i wlej sok z cytryny. Jabłka ułóż na cieście w blasze z ciastem wyjętej z piekarnika. Teraz zrób ciasto, którym zalejesz owoce. Masło ubij z cukrem pudrem, jajkami, twarogiem, śmietanką i wanilią.
Ciastem zalej jabłka w blasze. Piecz w 160 stopniach przez 50 minut. Jabłka w cieście wychodzą pyszne i dosłownie rozpływają się w ustach. Wypiek pięknie wyrasta i zawsze się udaje. Taki deser z jabłek najlepiej smakuje jesienią. Pisaliśmy o tym, jak przygotować sałatkę jarzynową z przepisu babci. Polecaliśmy przepis na rosół na wyjątkowym mięsie.