Smakosze.pl Przepisy Sekretny patent Gessler na idealne kopytka zachwyci każdego. Prościej się nie da
canva/alicjane; TRICOLORS/East News

Sekretny patent Gessler na idealne kopytka zachwyci każdego. Prościej się nie da

26 sierpnia 2022

Kopytka są świetnym dodatkiem do obiadu. Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem na ziemniaczany rarytas i zdradziła, co robi, że zawsze wychodzą miękkie. Sekretem jej dania jest odpowiedni dobór ilości mąki. Spróbujecie koniecznie — kopytka będą tak pyszne, że aż rozpłyną się w ustach.

W przygotowaniu delikatnych kopytek kluczowe są odpowiednie proporcje składników. Zbyt duży dodatek mąki sprawi, że będą zbite i twarde. Zbyt mały — że się rozpadną. Magda Gessler doskonale o tym wie. Zdradziła ostatnio, jak podchodzi do przyrządzania uwielbianego przez Polaków ziemniaczanego dodatku. Prostota receptury może zaskoczyć.

Przepis na delikatne kopytka według Magdy Gessler

Składniki:

  • 750 g mączystych ziemniaków

  • pół szklanki mąki pszennej

  • 1 średnie jajo

  • pół łyżki mąki ziemniaczanej

Jak zrobić delikatne kopytka? Magda Gessler ma niezawodny patent

Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzone i ostudzone ziemniaki rozdrabniamy przy pomocy praski, a następnie łączymy je z jajem, połową porcji mąki pszennej i mąką ziemniaczaną.

Masę wyrabiamy sprawnie i tylko do czasu, aż zacznie odchodzić od rąk. Czysty blat lub stolnice oprószamy mąką i układamy ciasto podzielone na kilka części. Każdą z nich rozwałkowujemy, starając się uzyskać rulon.

Kroimy go, uzyskując kluski o szerokości 1-2 cm. Gotujemy je partiami, w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia. Każdą porcję mieszamy po wrzuceniu — nie chcemy, by wyrób przywarł do dna.

Pamiętajmy, by nie wrzucać zbyt dużo klusek na raz — kopytka powinny móc swobodnie pływać w płynie. Ugotowany rarytas odcedzamy i podajemy. Doskonale smakuje m.in. z mięsnym gulaszem lub sosem grzybowym .

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania z dodatkiem ziemniaków. Koniecznie sprawdźcie niezawodny przepis na placki , które nie wymagają ścierania warzyw. Być może spodoba wam się również prosta receptura na smaczne kopytka z bobem .

Kopytka według przepisu Magdy Gessler są znakomite
canva/artlensfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy