Sekretny patent Gessler na idealne kopytka zachwyci każdego. Prościej się nie da
Kopytka są świetnym dodatkiem do obiadu. Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem na ziemniaczany rarytas i zdradziła, co robi, że zawsze wychodzą miękkie. Sekretem jej dania jest odpowiedni dobór ilości mąki. Spróbujecie koniecznie — kopytka będą tak pyszne, że aż rozpłyną się w ustach.
W przygotowaniu delikatnych kopytek kluczowe są odpowiednie proporcje składników. Zbyt duży dodatek mąki sprawi, że będą zbite i twarde. Zbyt mały — że się rozpadną. Magda Gessler doskonale o tym wie. Zdradziła ostatnio, jak podchodzi do przyrządzania uwielbianego przez Polaków ziemniaczanego dodatku. Prostota receptury może zaskoczyć.
Przepis na delikatne kopytka według Magdy Gessler
Składniki:
-
750 g mączystych ziemniaków
-
pół szklanki mąki pszennej
-
1 średnie jajo
-
pół łyżki mąki ziemniaczanej
Jak zrobić delikatne kopytka? Magda Gessler ma niezawodny patent
Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzone i ostudzone ziemniaki rozdrabniamy przy pomocy praski, a następnie łączymy je z jajem, połową porcji mąki pszennej i mąką ziemniaczaną.
Masę wyrabiamy sprawnie i tylko do czasu, aż zacznie odchodzić od rąk. Czysty blat lub stolnice oprószamy mąką i układamy ciasto podzielone na kilka części. Każdą z nich rozwałkowujemy, starając się uzyskać rulon.
Kroimy go, uzyskując kluski o szerokości 1-2 cm. Gotujemy je partiami, w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia. Każdą porcję mieszamy po wrzuceniu — nie chcemy, by wyrób przywarł do dna.
Pamiętajmy, by nie wrzucać zbyt dużo klusek na raz — kopytka powinny móc swobodnie pływać w płynie. Ugotowany rarytas odcedzamy i podajemy. Doskonale smakuje m.in. z mięsnym gulaszem lub sosem grzybowym .
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania z dodatkiem ziemniaków. Koniecznie sprawdźcie niezawodny przepis na placki , które nie wymagają ścierania warzyw. Być może spodoba wam się również prosta receptura na smaczne kopytka z bobem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sałatka grecka według receptury Ani Starmach. Zachwytom nie będzie końca
-
Pyszna surówka z kapusty pekińskiej idealna do kotleta. Prosta i szybka w wykonaniu
Źródło: newsy.gotujmy