Smakosze.pl Przepisy Sernik brzoskwiniowy to moje popisowe ciasto. Obowiązkowo podam je na nadchodzące święta
Fot. youtube.com/kulinarneprzygody

Sernik brzoskwiniowy to moje popisowe ciasto. Obowiązkowo podam je na nadchodzące święta

18 marca 2025

Oto prosty przepis na szybki, ale okazały sernik. Przygotowujemy go z sera z wiaderka i kilku innych kupnych składników. Dzięki temu nie napracujemy się w kuchni, co jest zaletą w zabieganym okresie przed Wielkanocą.

Sernik na Wielkanoc

Jest łatwy sposób, by uprosić świąteczny sernik – na Wielkanoc lub każde inne wydarzenie . Wystarczy zamiast piekarnika postawić na produkty takie jak budynie czy galaretki . Sprawiają one, że ciasto ładnie stabilizuje się, a większość czasu potrzebnego do jego przygotowania to oczekiwanie, aż chłód lodówki zrobi w nim swoje.

Sernik ten jest szybki dzięki leniwemu biszkoptowemu spodowi – z kupnych biszkopcików. Wykańczają go brzoskwinie z puszki – pełne cukru , ale łatwe do zdobycia i szybkiego użycia owoce. Także produkty z torebki bardzo skracają jego przygotowanie.

masa sernikowa
Fot. youtube.com/kulinarneprzygody
TVN zmienia wiosenną ramówkę. Po fali zwolnień przyszedł czas na program MasterChef

Ciasto bez pieczenia

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarne przygody. Autorka spód biszkoptowy smaruje tam syropem z brzoskwiń. Warto pokusić się o użycie ponczu , który ograniczy nieco ilość kalorii w cieście.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki ananasowe lub brzoskwiniowe
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 kostka masła
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 125 ml mleka
  • 180 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Dowolnie: opakowanie stabilizatora bitej śmietany
  • Dowolnie: nieco ponczu
  • Posypka, czekolada lub orzechy do dekoracji
spód sernika
Fot. youtube.com/kulinarneprzygody

Sernik świąteczny z brzoskwiniami

W rondelku podgrzewamy masło z cukrem. Mieszamy, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Do masy dodajemy po łyżce twarogu, ciągle mieszając . Budynie rozpuszczamy w 125 ml zimnego mleka.

Dodajemy jajka i ciągle mieszamy. Kiedy składniki się połączą, a masa będzie gorąca (nie powinna jednak się zagotować) dodajemy rozpuszczone w mleku budynie. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu  przez kilka minut aż do zagęszczenia składników. Masa powinna być gorąca.

Blachę o wymiarach ok. 20 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej gęsto warstwę biszkoptów. Te smarujemy ponczem lub syropem z brzoskwiń. Na biszkopty wykładamy masę sernikową i wyrównujemy ją dokładnie. Ciasto przykrywamy folią na dotyk i odstawiamy do przestudzenia i stężenia .

masło i cukier
Fot. youtube.com/kulinarneprzygody

Sernik z bitą śmietaną

Brzoskwinie kroimy w plasterki . We wrzątku według przepisu na opakowaniu przygotowujemy galaretkę. Mieszamy ją z owocami i wylewamy na przestudzone ciasto. Schładzamy do stężenia galaretki.

W mikserze ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Można dodać też opakowanie fiksu. Kiedy śmietanka będzie sztywna, przykrywamy nią masę brzoskwiniową . Wierzch dekorujemy wybraną posypką, najlepiej podprażonymi i posiekanymi orzechami.

Wypróbuj też przepisy na zupę fasolową i rosół z niezwykłym dodatkiem .

owoce na serniku
Fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Weź z szafki kuchennej i rozpyl na balkonie. Gołębie tego nie znoszą, znikną raz-dwa
Żaden makaron i pierogi. Na święta podam rosół z tymi dodatkami
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy