Sernik brzoskwiniowy to moje popisowe ciasto. Obowiązkowo podam je na nadchodzące święta
Oto prosty przepis na szybki, ale okazały sernik. Przygotowujemy go z sera z wiaderka i kilku innych kupnych składników. Dzięki temu nie napracujemy się w kuchni, co jest zaletą w zabieganym okresie przed Wielkanocą.
Sernik na Wielkanoc
Jest łatwy sposób, by uprosić świąteczny sernik – na Wielkanoc lub każde inne wydarzenie . Wystarczy zamiast piekarnika postawić na produkty takie jak budynie czy galaretki . Sprawiają one, że ciasto ładnie stabilizuje się, a większość czasu potrzebnego do jego przygotowania to oczekiwanie, aż chłód lodówki zrobi w nim swoje.
Sernik ten jest szybki dzięki leniwemu biszkoptowemu spodowi – z kupnych biszkopcików. Wykańczają go brzoskwinie z puszki – pełne cukru , ale łatwe do zdobycia i szybkiego użycia owoce. Także produkty z torebki bardzo skracają jego przygotowanie.

Ciasto bez pieczenia
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarne przygody. Autorka spód biszkoptowy smaruje tam syropem z brzoskwiń. Warto pokusić się o użycie ponczu , który ograniczy nieco ilość kalorii w cieście.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki ananasowe lub brzoskwiniowe
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1 kostka masła
- 400 ml śmietanki 30%
- 125 ml mleka
- 180 g cukru
- 3 jajka
- 1 opakowanie biszkoptów
- 1 łyżka cukru pudru
- Dowolnie: opakowanie stabilizatora bitej śmietany
- Dowolnie: nieco ponczu
- Posypka, czekolada lub orzechy do dekoracji

Sernik świąteczny z brzoskwiniami
W rondelku podgrzewamy masło z cukrem. Mieszamy, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Do masy dodajemy po łyżce twarogu, ciągle mieszając . Budynie rozpuszczamy w 125 ml zimnego mleka.
Dodajemy jajka i ciągle mieszamy. Kiedy składniki się połączą, a masa będzie gorąca (nie powinna jednak się zagotować) dodajemy rozpuszczone w mleku budynie. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut aż do zagęszczenia składników. Masa powinna być gorąca.
Blachę o wymiarach ok. 20 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej gęsto warstwę biszkoptów. Te smarujemy ponczem lub syropem z brzoskwiń. Na biszkopty wykładamy masę sernikową i wyrównujemy ją dokładnie. Ciasto przykrywamy folią na dotyk i odstawiamy do przestudzenia i stężenia .

Sernik z bitą śmietaną
Brzoskwinie kroimy w plasterki . We wrzątku według przepisu na opakowaniu przygotowujemy galaretkę. Mieszamy ją z owocami i wylewamy na przestudzone ciasto. Schładzamy do stężenia galaretki.
W mikserze ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Można dodać też opakowanie fiksu. Kiedy śmietanka będzie sztywna, przykrywamy nią masę brzoskwiniową . Wierzch dekorujemy wybraną posypką, najlepiej podprażonymi i posiekanymi orzechami.
Wypróbuj też przepisy na zupę fasolową i rosół z niezwykłym dodatkiem .
