Smakosze.pl Przepisy Siostra Anastazja ładuje je do słoików na zimę. Nie do wiary, że wcześniej tego nie znałam
Fot. Canva/Africa images; Facebook/Siostra Anastazja

Siostra Anastazja ładuje je do słoików na zimę. Nie do wiary, że wcześniej tego nie znałam

22 sierpnia 2024

Siostra Anastazja bosko gotuje. Teraz przeszła samą siebie w przygotowaniu znakomitych przetworów na zimę. Zamyka popularne warzywo w słoikach. Chętnie korzystam z tej receptury i każdemu ją polecam. Czosnek marynowany na zimę będzie jak znalazł.

Czosnek marynowany pełen smaku i zdrowia

Zimą brakuje nam owoców i warzyw. Za to infekcje i przeziębienia są nazbyt częste . Dlatego warto zadbać o swoje zdrowie również dzięki diecie. Siostra Anastazja przyrządza czosnek marynowany, który wyróżnia się nie tylko smakiem, ale też cennymi wartościami dla naszego zdrowia.

Taki czosnek w słoiku zadba o naszą odporność, wzmocni i postaw na nogi podczas choroby. Warto pamiętać, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Pełen jest licznych substancji leczniczych, witaminy C, B1, B2 i PP. To apetyczne warzywo słynie ze swoich cennych właściwości, które zawdzięcza lotnym związkom siarki i olejkom eterycznym.

Fot. Canva/jackmac34
Fot. Canva/jackmac34
Taką zapiekankę podam na obiad w piątek. Rodzina się nią zajada, aż się uszy trzęsą

Czosnek w słoiku od siostry Anastazji doda sił

Jesienią i zimą warto włączyć czosnek do diety. Podczas przeziębienia łatwiej nam będzie odkrztuszać wydzielinę . Szybciej zbijemy gorączkę, wypocimy się i udrożnimy drogi oddechowe. Dzięki lubianemu warzywu szybciej wrócimy do zdrowia i do pełni sił.

Dlatego czym prędzej przygotujmy marynowany czosnek od siostry Anastazji. W recepturze wykorzystamy też inne aromatyczne składniki. Czosnek z nimi świetnie smakuje . Czosnek marnowany od siostry Anastazji zrobimy w prosty sposób. Poniżej przedstawiamy tę doskonałą recepturę.

Jak zrobić marynowany czosnek od siostry Anastazji?

Składniki:

  • kilka główek czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 2 szklanki wody
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki soli
  • 2 szklanki octu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 4 łyżki cukru
  • ziarna pieprzu czarnego

Przygotowanie czosnku marynowanego zacznijmy od obrania tego warzywa i podzielenia go na ząbki. Do garnka wlewamy ocet i wodę . Dodajemy cukier, sól, liście laurowe i gorczyce. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Teraz do słoika wrzucamy kilka ziaren pieprzu i ziele angielskie.

Pora na czosnek i wlanie zalewy. Słoiki zakręcamy i przekładamy do większego garnka. Zalewamy wrzątkiem do ¾ wysokości słoika i pasteryzujemy 10 minut . Gdy ostygną, przestawiamy j w ciemne i chłodne miejsce. Taki rarytas możemy dodawać do surówek, zapiekanek i mięs. Pisaliśmy o tym, jak zrobić domowy majonez. Polecaliśmy przepis na rosół po krakowsku.

czosnek marynowany
Fot. Canva/jirkaejc

Źródło: top.pl

Po prostu wrzuć majonez do wrzątku. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Polskie naleśniki nie mają do nich podjazdu. To przez 1 składnik, niesamowite
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy