Siostra Anastazja ładuje je do słoików na zimę. Nie do wiary, że wcześniej tego nie znałam
Siostra Anastazja bosko gotuje. Teraz przeszła samą siebie w przygotowaniu znakomitych przetworów na zimę. Zamyka popularne warzywo w słoikach. Chętnie korzystam z tej receptury i każdemu ją polecam. Czosnek marynowany na zimę będzie jak znalazł.
Czosnek marynowany pełen smaku i zdrowia
Zimą brakuje nam owoców i warzyw. Za to infekcje i przeziębienia są nazbyt częste . Dlatego warto zadbać o swoje zdrowie również dzięki diecie. Siostra Anastazja przyrządza czosnek marynowany, który wyróżnia się nie tylko smakiem, ale też cennymi wartościami dla naszego zdrowia.
Taki czosnek w słoiku zadba o naszą odporność, wzmocni i postaw na nogi podczas choroby. Warto pamiętać, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Pełen jest licznych substancji leczniczych, witaminy C, B1, B2 i PP. To apetyczne warzywo słynie ze swoich cennych właściwości, które zawdzięcza lotnym związkom siarki i olejkom eterycznym.
Czosnek w słoiku od siostry Anastazji doda sił
Jesienią i zimą warto włączyć czosnek do diety. Podczas przeziębienia łatwiej nam będzie odkrztuszać wydzielinę . Szybciej zbijemy gorączkę, wypocimy się i udrożnimy drogi oddechowe. Dzięki lubianemu warzywu szybciej wrócimy do zdrowia i do pełni sił.
Dlatego czym prędzej przygotujmy marynowany czosnek od siostry Anastazji. W recepturze wykorzystamy też inne aromatyczne składniki. Czosnek z nimi świetnie smakuje . Czosnek marnowany od siostry Anastazji zrobimy w prosty sposób. Poniżej przedstawiamy tę doskonałą recepturę.
Jak zrobić marynowany czosnek od siostry Anastazji?
Składniki:
- kilka główek czosnku
- 4 liście laurowe
- 2 szklanki wody
- ziele angielskie
- 2 łyżki soli
- 2 szklanki octu
- 1 łyżeczka gorczycy
- 4 łyżki cukru
- ziarna pieprzu czarnego
Przygotowanie czosnku marynowanego zacznijmy od obrania tego warzywa i podzielenia go na ząbki. Do garnka wlewamy ocet i wodę . Dodajemy cukier, sól, liście laurowe i gorczyce. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Teraz do słoika wrzucamy kilka ziaren pieprzu i ziele angielskie.
Pora na czosnek i wlanie zalewy. Słoiki zakręcamy i przekładamy do większego garnka. Zalewamy wrzątkiem do ¾ wysokości słoika i pasteryzujemy 10 minut . Gdy ostygną, przestawiamy j w ciemne i chłodne miejsce. Taki rarytas możemy dodawać do surówek, zapiekanek i mięs. Pisaliśmy o tym, jak zrobić domowy majonez. Polecaliśmy przepis na rosół po krakowsku.
Źródło: top.pl