Taką zapiekankę podam na obiad w piątek. Rodzina się nią zajada, aż się uszy trzęsą
Pomysł na niezwykłą zapiekankę? Warto zainspirować się nieco szwajcarskimi plackami ziemniaczanymi rösti. Ze startych na tarce kartofli można wyczarować niecodzienne danie.
Obiad na piątek
Upieczona na chrupko masa ziemniaczana to jeden doskonałe bezmięsne danie. Złociste ziemniaki są niezwykle sycące i zapewniają nawet największym głodomorom poczucie, że zjedli coś konkretnego.
W tym przepisie łączymy je z ciastem i zapiekamy z pomidorami. Takie danie można traktować jako samodzielny obiad albo część większej całości. Można nawet dodać więcej farszu i przygotować coś podobnego do pizzy.
Po prostu wrzuć majonez do wrzątku. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczkiSzybka zapiekanka na obiad
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Ricette Golose 97. Możemy wykańczać to danie podobnie jak autorzy – plastrami pomidora. Można też użyć pomidorków koktajlowych albo dowolnych innych warzyw.
Składniki
- 3 średnie ziemniaki
- 3 jajka
- 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 180 g mąki
- 100 g startej mozzarelli
- 3 ząbki czosnku
- Pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
- 1 średnia cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (opcjonalnie: dwie marchewki)
- Kawałek pora
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, tymianek, oregano
Zapiekane warzywa w cieście
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Zalewamy je w misce zimną wodą i odstawiamy na kilkanaście minut. W międzyczasie ścieramy także marchewkę i pietruszkę, siekamy czosnek, a pora i cebulę kroimy w pióra.
Na patelni podsmażamy cebulę i pora. Kiedy zaczną się robić szkliste, dodajemy czosnek, marchewkę i pietruszkę. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem, przyprawiając tymiankiem i dodając odrobinę wody w miarę potrzeby, aż warzywa będą miękkie.
Ziemniaki przepłukujemy palcami i odcedzamy. Płuczemy je jeszcze kilka razy, aż woda wylewana z miski będzie przejrzysta. Odciskamy je dokładnie na sitku i przekładamy do suchej miski.
Starte ziemniaki w misce mieszamy z warzywami. W osobnej misce roztrzepujemy jajka. Łączymy z jogurtem i mąką, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę jajeczną łączymy z warzywami i mieszamy.
Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną oliwą. Wyrównujemy i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu układamy na zapiekance połówki pomidorków lub plastry pomidora. Posypujemy oregano, pietruszką i startą mozzarellą. Zapiekamy jeszcze przez 10-15 minut.
Wypróbuj też przepisy na proste ciasto z truskawkami i śliwki w cieście francuskim.