Smakosze.pl Przepisy Siostra Anastazja pakuje do słoików i wlewa octową zalewę. Ten przetwór pokochała cała Polska
Fot. Canva/Kibrik Elena i facebook/siostra Anastazja

Siostra Anastazja pakuje do słoików i wlewa octową zalewę. Ten przetwór pokochała cała Polska

30 września 2024

Jesień to doskonały moment, by zrobić przetwory z przepisu siostry Anastazji. Gruszki w occie smakują wyśmienicie i będą w sam raz na chłodne miesiące. Wzbogacą smak mięs, sałatek i przekąsek.

Gruszki w occie tylko od siostry Anastazji

Początek jesieni to wielu domach czas robienia przetworów. Pyszne dżemy i powidła przypomną nam smak znakomitych owoców zimą . Do słoików trafiają też warzywa, które potem przydadzą się do obiadu. Warto pamiętać w tym czasie o gruszkach.

U progu jesieni smakują najlepiej. Słodkie i soczyste chciałoby się jeść też zimą. Teraz jest to możliwe. Wystarczy wykorzystać przepis od siostry Anastazji . Dzięki niemu gruszki w occie wzbogacą smak dań mięsnych i sałatek.

gruszki w occie
Fot. Canva/egiss
Dodaj dosłownie łyżkę do masy na racuchy. Nie będą piły tłuszczu

Jak zrobić gruszki w occie od siostry Anastazji?

Składniki:

  • 1 kg gruszek
  • sok z 1 cytryny

Składniki na zalewę octową:

  • 500 ml octu winnego
  • 200 g cukru
  • 500 ml wody
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków

Przygotowanie przetworów zacznij od obrania owoców i ich wydrążenia. Jeśli gruszki są bardzo dojrzałe, to nie rób tego, bo się rozpadną . Owoce pokrój na ósemki i skrop sokiem z cytryny. Owoce odstaw.

Teraz zajmij się przygotowaniem zalewy octowej. W niedużym garnku zagotuj wodę z octem i cukrem. Dołóż przyprawy i do zalewy włóż gruszki. Owoce gotuj przez 4 minuty. Garnek zostaw do całkowitego ostygnięcia. Przygotuj wyparzone słoiki i włóż do nich gruszki.

Gruszki w occie siostry Anastazji- niebo w gębie

Wlej zalewę, aż po brzegi. Zakręć słoiki i pasteryzuj je 20 minut. Odstaw je do wystygnięcia do góry dnem . Gruszki w occie przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Może być spiżarnia lub piwnica. Gruszki w occie z przepisu siostry Anastazji mają winny, nieco słodkawy smak.

Są znakomite do dań mięsnych, sałatek, czy przekąsek. Z nimi każde danie nabiera smaku. Dlatego wypróbuj ten prosty przepis w swojej kuchni. Kilka składników wystarczy, by przygotować wyborne przetwory na jesień i zimę. Pisaliśmy o tym, jak przygotować szybką i smaczną sałatkę pieczarkową. Przybliżaliśmy w artykule metkę, która na zachodzie jest bardzo lubiana, ale w Polsce niezbyt popularna.

gruszki w occie
Fot. Canva/Shaiith

Źródło: smaker.pl

Gessler zdementowała plotki na temat swojego programu.„Jestem prawdziwa w tym wszystkim, nie ma gry"
Przez to ogórki gazują i pienią się po otwarciu. Jedzenie takich przetworów budzi wątpliwości
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy