Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tę sałatkę robię dosłownie 15 minut. Gyros i jarzynowa nie mają startu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.09.2024 09:00

Tę sałatkę robię dosłownie 15 minut. Gyros i jarzynowa nie mają startu

sałatka pieczarkowa
Fot. YouTube/Przepiski

Przed Tobą rodzinna uroczystość? A może spotkanie ze znajomymi? W takim razie przepis na tę sałatkę będzie jak znalazł. Kwadrans pracy w kuchni i sałatka pieczarkowa trafi na Twój stół. Pyszne warstwy zachwycą każdego smakosza.

Sałatka pieczarkowa smaczniejsza od jarzynowej i gyros

Sałatki są bardzo lubiane i pożywne. Zwykle przyrządzamy je z okazji różnych uroczystości rodzinnych. Przydają się na spotkaniach i imprezach, a wiele osób jada je bez okazji. Wszystko dlatego, że są tak smaczne i zwykle szybkie w przygotowaniu. Właśnie taka jest sałatka z marynowanymi pieczarkami.

Składa się z pysznych warstw, które doskonale do siebie pasują. Tuńczyk, czerwona cebula i ogórki konserwowe to zawsze dobry wybór. Do tego sos czosnkowy, który podkręci smak tej sałatki pieczarkowej. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Przepiski. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

sałatka pieczarkowa
Fot. YouTube/Przepiski
Na zachodzie jest wielkim przysmakiem. Polacy omijają ten wyrób szerokim łukiem

Jak zrobić sałatkę pieczarkową?

Składniki:

  • 10 pieczarek marynowanych
  • 3 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ogórki konserwowe

Składniki na sos czosnkowy:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie sałatki pieczarkowej zacznij od pokrojenia ogórków konserwowych i czerwonej cebuli. Odsącz kukurydzę z zalewy, ugotuj jajka i je pokrój. Następnie wyjmij tuńczyka z puszki pieczarki z zalewy. Przygotuj sos z jogurtu, majonezu, czosnku przeciśniętego przez praskę, soli i pieprzu. 

Składniki dokładnie wymieszaj. Przygotuj dużą szklaną misę. Na jej dnie ułóż warstwę pokrojonych jajek, dołóż warstwę ogórków konserwowych i tuńczyka. Teraz pora na warstwę czerwonej cebuli, kukurydzy i sosu czosnkowego. Na wierzchu sałatki ułóż marynowane pieczarki pokrojone w plastry. 

Sałatka pieczarkowa, czyli pysznie i szybko

Sałatkę pieczarkową możesz udekorować natką pietruszki i paskami czerwonej papryki. Danie wychodzi, że palce lizać. 

Sałatka wyróżnia się wyrazistym smakiem, sos czosnkowy świetnie pasuje do tuńczyka i marynowanych pieczarek. Z zaledwie kilku składników wyczarujesz znakomitą sałatkę.

Wystarczy tylko 15 minut i sałatka pieczarkowa będzie gotowa. Dobrze prezentuje się na stole i pysznie smakuje. Będzie w sam raz na przyjęcia, imprezy i zasmakuje bez żadnej okazji. Niewiele pracy w kuchni gwarantuje smaczny efekt na talerzu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wytrawne naleśniki z farszem serowo-szpinakowym. Polecaliśmy domowy sposób na brudne okna. 

sałatka pieczarkowa
Fot. YouTube/Przepiski