Smakosze.pl Przepisy Siostra Anastazja przeszła samą siebie. Jej przepis na ciasto z chałwą uwielbia cała Polska
fot. facebook.com/SiostraAnastazja; Canva

Siostra Anastazja przeszła samą siebie. Jej przepis na ciasto z chałwą uwielbia cała Polska

28 sierpnia 2024

Proste w przygotowaniu i pyszne ciasto z polewą chałwową pokazała nam siostra Anastazja. Od tego czasu przepis podbił jednak polskie kuchnie. Wypróbowało go tak wiele gospodyń domowych i amatorskich kucharzy z internetu, że możemy mieć pewność, że wychodzi za każdym razem.

Ciasto siostry Anastazji

Nie wiemy, czy – jak twierdzi „Gość Niedzielny”, siostra Anastazja Pustelnik jest pierwszą kucharką Rzeczypospolitej. Jest za to być może najlepszą kucharką wśród zakonnic i najlepszą zakonnicą wśród kucharek. Miłość Polek i Polaków zjednała sobie tradycyjnymi przepisami, które łatwo wcielić w życie w kuchni.

W jej przepisach, których tomy rozeszły się dosłownie w milionach po Polsce, znaleźć można także taki na kokosowe ciasto z chałwową polewą . Ta ostatnia to rzadko spotykany specjał, a zwłaszcza jeśli chodzi o przygotowywanie go w domowej kuchni. Okazuje się jednak, że to niezwykle prosty do uzyskania dodatek.

składniki ciasta

Wbij jajko na talerz, nakłuj nożem żółtko. Wiele bym dał, aby poznać ten patent wcześniej

Ciasto z chałwą

W przepisie Anastazji zwraca uwagę jeszcze jedna osobliwość. Siostra zaleca do ciasta amoniak piekarniczy . Ten poprzednik powszechnie używanego proszku do pieczenia nie jest dziś prawie używany, ale da się go kupić. W razie problemów z zakupem jeden produkt można zastąpić drugim .

Składniki

  • 7 jajek + 4 białka
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
  • 50 ml mleka
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki amoniaku
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g chałwy

Ciasto kokosowe

Przygotowujemy spód do ciasta. Masło ucieramy z cukrem pudrem . Dodajemy żółtka 7 jajek, mąkę, proszek do pieczenia i amoniak. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy z resztą ciasta, a całoś dzielmy na dwie połowy. Do pierwszej dodajemy kakao.

Następnie sięgamy po masę kokosową. Ubijamy na sztywno pozostałe 4 białka z połową szklanki cukru. Następnie mieszamy z wiórkami kokosowymi. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych okach. Odciskamy z nadmiaru soku.

Na blachę wykładamy spód kakaowy. Następnie układamy masę kokosową. Wyrównujemy i wykładamy starte jabłka. Posypujemy cynamonem. Na wierzch wylewamy białe ciasto.

Blachę wstawiamy na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . W międzyczasie podgrzewamy w rondelku mleko z połową szklanki cukru. Dodajemy pokruszoną chałwę i rozprowadzamy na jednolity płyn. Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu polewamy nim ciasto.

Wypróbuj też przepisy na ciasto pysznotka i naleśniki ruskie .

ciasto z polewą

Kroję filet z kurczaka i pakuję go do kapusty. Ten obiad zasługuje na jakąś nagrodę
Nie ma lepszego ciasta, niż Pysznotka. Wygląda zjawiskowo, a smakuje jeszcze lepiej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy