Wbij jajko na talerz, nakłuj nożem żółtko. Wiele bym dał, aby poznać ten patent wcześniej
Jajka można zrobić na setki różnych sposobów. Osobiście uważam, że najlepiej smakują sadzone, których białko jest chrupiące, a żółtko rozlewające. Niektórzy wolą jednak lżejszą wersję, w której cały produkt jest równomiernie ścięty.
Istnieje bardzo prosty trik, dzięki któremu sadzone jajka zawsze wychodzą perfekcyjnie. Wiele bym zrobił, żeby ten trick wpadł w moje ręce wcześniej. Niżej zdradzam wszystkie szczegóły.
Idealne sadzone jajka
Najbardziej klasycznym sposobem zrobienia sadzonych jajek jest usmażenie ich na patelni. Dla niedoświadczonych kucharzy może to jednak sprawiać problemy. Trudno bowiem dobrać odpowiednią temperaturę, a także czas smażenia.
Dlatego opracowana została znacznie prostsza metoda, która wymaga posiadania jedynie mikrofalówki. Przy jej pomocy każde jajko będzie perfekcyjne.
Kroję filet z kurczaka i pakuję go do kapusty. Ten obiad zasługuje na jakąś nagrodęJajka sadzone z mikrofalówki
Z pozoru trik może wydawać się niecodzienny, jednak naprawdę działa. Jak zrobić jajka sadzone w mikrofalówce? Otóż na początek należy wziąć niewielki talerz i posmarować go odrobiną oleju. Tłuszcz spowoduje, że jajko nie przywrze do naczynia.
Kolejnym etapem jest wbicia jajka na talerzyk uważając przy tym, aby nie rozbić żółtka. Następnie weź nóż i bardzo delikatnie nakłuj żółtko.
Ostatni etap gotowania jajek w mikrofalówce
Na koniec umieszczamy całość w mikrofalówce, ustawiamy ją na ¾ mocy i programujemy na 45 sekund. Po tym czasie pozostaje jedynie wyjąć talerz z urządzenia i cieszyć się smakiem pysznego sadzonego.
Jajka pełne są wartości odżywczych, dlatego tak ważne jest włączenie ich do codziennej diety. Łatwo przyswajalne mikro i makro elementy to bogactwo jaj, których nie należy ignorować.