Siostra Anastazja wlewa je do ciasta na pierogi wraz z wodą. Wychodzi o wiele bardziej elastyczne
Podstawowy przepis na ciasto na pierogi nie jest żadną tajemnicą. Zrobić ciasto smaczne i delikatne stanowi jednak prawdziwe wyzwanie. Siostra Anastazja w swojej recepturze część wody podmienia na gorące mleko. Dzięki niemu całość wychodzi wyjątkowo elastyczna.
Patent siostry Anastazji na idealne pierogi
Na idealne pierogi składają się dwie rzeczy. Pierwszą z nich jest rzecz jasna apetyczne nadzienie. Nawet najlepszy farsz nie znaczy jednak nic bez wybitnego ciasta na pierogi. Właśnie takie ciasto z dodatkiem gorącego mleka przygotowuje znana i lubiana siostra Anastazja.
Przepis na ciasto na pierogi siostry Anastazji
Składniki:
- ½ kg mąki
- 1 jajko
- ½ płaskiej łyżeczki soli
- ok. ¾ szklanki letniej wody
- ¼ szklanki gorącego mleka
Jak zrobić najlepsze mozliwe ciasto na pierogi?
Mąkę do ciasta na pierogi przesiej na stolnicę . A środku kopczyka uformuj niewielkie zagłębienie . Wlej do niego gorące mleko i wymieszaj oba składniki za pomocą widelca .
Do uzyskanej masy dodaj jajko i sól . Następnie zagniatając ciasto na pierogi dolewaj do niego stopniowo letnią przegotowaną wodę . Ilość płynu dobierz do konsystencji ciasta. Powinno być ono dość luźne, ale nie kleić się do rąk .
Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj . Powinno mieć grubość ok. 2-3mm . Z gotowego płatu wycinaj krążki za pomocą szklanki . Na każdy z nich nakładaj porcję ulubionego farszu i zaklejaj pierogi .
Gotowe pierogi wrzucaj na osolony wrzątek . Gotuj je partiami przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię . Podawaj od razu lub odstaw do ostudzenia i zamrożenia. Wystudzone pierogi z lodówki idealnie smakują odsmażone na kolejny dzień . Patent na pyszny fars warto podejrzeć u Ewy Wachowicz . Babciny przepis na klasyczne ruskie nie ma sobie równych .
Źródło: agusiowegotowanie