Smakosze.pl Przepisy Siostra Anastazja wlewa je do ciasta na pierogi wraz z wodą. Wychodzi o wiele bardziej elastyczne
Canva / Elena Ostankova ; screen z filmu na kanale YuoTube Wydawnictwo WAM

Siostra Anastazja wlewa je do ciasta na pierogi wraz z wodą. Wychodzi o wiele bardziej elastyczne

9 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Podstawowy przepis na ciasto na pierogi nie jest żadną tajemnicą. Zrobić ciasto smaczne i delikatne stanowi jednak prawdziwe wyzwanie. Siostra Anastazja w swojej recepturze część wody podmienia na gorące mleko. Dzięki niemu całość wychodzi wyjątkowo elastyczna.

Patent siostry Anastazji na idealne pierogi

Na idealne pierogi składają się dwie rzeczy. Pierwszą z nich jest rzecz jasna apetyczne nadzienie. Nawet najlepszy farsz nie znaczy jednak nic bez wybitnego ciasta na pierogi. Właśnie takie ciasto z dodatkiem gorącego mleka przygotowuje znana i lubiana siostra Anastazja.

Zapomnij o bułce w mleku. Jest 100 razy lepszy patent na mielone

Przepis na ciasto na pierogi siostry Anastazji

Składniki:

  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • ok. ¾ szklanki letniej wody
  • ¼ szklanki gorącego mleka

Jak zrobić najlepsze mozliwe ciasto na pierogi?

Mąkę do ciasta na pierogi przesiej na stolnicę . A środku kopczyka uformuj niewielkie zagłębienie . Wlej do niego gorące mleko i wymieszaj oba składniki za pomocą widelca .

Do uzyskanej masy dodaj jajko i sól . Następnie zagniatając ciasto na pierogi dolewaj do niego stopniowo letnią przegotowaną wodę . Ilość płynu dobierz do konsystencji ciasta. Powinno być ono dość luźne, ale nie kleić się do rąk .

Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj . Powinno mieć grubość ok. 2-3mm . Z gotowego płatu wycinaj krążki za pomocą szklanki . Na każdy z nich nakładaj porcję ulubionego farszu i zaklejaj pierogi .

Gotowe pierogi wrzucaj na osolony wrzątek . Gotuj je partiami przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię . Podawaj od razu lub odstaw do ostudzenia i zamrożenia. Wystudzone pierogi z lodówki idealnie smakują odsmażone na kolejny dzień . Patent na pyszny fars warto podejrzeć u Ewy Wachowicz . Babciny przepis na klasyczne ruskie nie ma sobie równych .

gotowanie mleka do ciasta na pierogi.png
Canva / corelens

Źródło: agusiowegotowanie


Wszyscy na to czekali. Tylko dziś w Lidlu uwielbiane mięso za ułamek ceny
Strzelczyk wziął blender i pokazał jak robi majonez. 1 dodatek jest kluczowy
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy