Zapomnij o bułce w mleku. Jest 100 razy lepszy patent na mielone
Zamiast czerstwej kajzerki dodaj do mielonych kaszę mannę. Kultowe kotlety będą bardziej pulchne i soczyste. Kotlety mielone dopraw również przesmażoną na maśle cebulą i suszonymi ziołami, a znikną z talerzy w mgnieniu oka.
Kotlety bez czerstwej kajzerki będą jeszcze smaczniejsze
Kotlety mielone najczęściej przyrządza się z czerstwą kajzerką namoczoną w mleku. Mało kto wie jednak, że zamiast niej możemy dodać kaszę mannę. Ten składnik nie dość, że nawilży i spulchni masę, to jeszcze doda mielonym smaku. Będą przepyszne.
Do kotletów mielonych koniecznie dodajmy również przesmażoną na maśle cebulę, suszony majeranek i zioła prowansalskie. Te produkty podkreślą smak mięsa. Po wyrobieniu masy, odstawiamy ją na 15 minut, żeby kasza manna napęczniała.
Kluczowym składnikiem kotletów mielonych jest mięso. Wieprzowina musi mieć lekkie przerosty i tłuszcz, dlatego do mielonych wybieramy wyłącznie łopatkę, karkówkę lub szynkę. Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Zapobiega także przesuszeniu podczas smażenia. Kotlety będą soczyste i pulchne.
Czy ziemniaki tuczą? Dietetyk nie ma żadnych wątpliwości
Przepis na kotlety mielone z kaszą manną
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki, karkówki lub szynki wieprzowej
- 3 łyżki kaszy manny
- duża cebula
- ¾ łyżeczki suszonego majeranku
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- jajko
- 4 łyżki mleka
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- masło klarowane
Dodatkowo:
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić soczyste kotlety mielone?
Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na niewielkiej ilości masła. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj cebulę, sól, pieprz, majeranek i zioła prowansalskie. Całość wyrabiaj przez chwilę. Następnie wsyp suchą kaszę mannę, wbij jajko i wlej 4 łyżki mleka.
Ponownie wyrabiaj i odstaw na 15 minut, żeby kasza napęczniała. Z tak przygotowanej masy wyrabiaj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Kotlety smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu przez 15- 18 minut.
Dodaj kaszę mannę do masy na kopytka. Będą jeszcze smaczniejsze. Szukasz pomysłu na pyszne danie obiadowe? Jarskie gołąbki z ziemniakami i kaszą manną. Podaj je z sosem grzybowym, a błyskawicznie znikną z talerzy.