Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o bułce w mleku. Jest 100 razy lepszy patent na mielone
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.03.2023 12:10

Zapomnij o bułce w mleku. Jest 100 razy lepszy patent na mielone

kotlety mielone z dodatkiem kaszy manny
canva/Ccat82

Zamiast czerstwej kajzerki dodaj do mielonych kaszę mannę. Kultowe kotlety będą bardziej pulchne i soczyste. Kotlety mielone dopraw również przesmażoną na maśle cebulą i suszonymi ziołami, a znikną z talerzy w mgnieniu oka.

Kotlety bez czerstwej kajzerki będą jeszcze smaczniejsze

Kotlety mielone najczęściej przyrządza się z czerstwą kajzerką namoczoną w mleku. Mało kto wie jednak, że zamiast niej możemy dodać kaszę mannę. Ten składnik nie dość, że nawilży i spulchni masę, to jeszcze doda mielonym smaku. Będą przepyszne.

Do kotletów mielonych koniecznie dodajmy również przesmażoną na maśle cebulę, suszony majeranek i zioła prowansalskie. Te produkty podkreślą smak mięsa. Po wyrobieniu masy, odstawiamy ją na 15 minut, żeby kasza manna napęczniała.

Kluczowym składnikiem kotletów mielonych jest mięso. Wieprzowina musi mieć lekkie przerosty i tłuszcz, dlatego do mielonych wybieramy wyłącznie łopatkę, karkówkę lub szynkę. Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Zapobiega także przesuszeniu podczas smażenia. Kotlety będą soczyste i pulchne.

 

Czy ziemniaki tuczą? Dietetyk nie ma żadnych wątpliwości

Przepis na kotlety mielone z kaszą manną

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki, karkówki lub szynki wieprzowej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • duża cebula
  • ¾ łyżeczki suszonego majeranku
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • jajko
  • 4 łyżki mleka
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • masło klarowane

Dodatkowo:

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

 

Jak zrobić soczyste kotlety mielone?

Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na niewielkiej ilości masła. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj cebulę, sól, pieprz, majeranek i zioła prowansalskie. Całość wyrabiaj przez chwilę. Następnie wsyp suchą kaszę mannę, wbij jajko i wlej 4 łyżki mleka.

Ponownie wyrabiaj i odstaw na 15 minut, żeby kasza napęczniała. Z tak przygotowanej masy wyrabiaj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Kotlety smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu przez 15- 18 minut.

Dodaj kaszę mannę do masy na kopytka. Będą jeszcze smaczniejsze. Szukasz pomysłu na pyszne danie obiadowe? Jarskie gołąbki z ziemniakami i kaszą manną. Podaj je z sosem grzybowym, a błyskawicznie znikną z talerzy.

kotlety mielone.jpg
canva/Tatiana Volgutova