Smakosze.pl Przepisy Siostra Aniela zawstydziła cukierników. Jej przepis na faworki to mistrzostwo
YouTube/@WSDSalwatorianieBagno, Canva/Avalon_Studio

Siostra Aniela zawstydziła cukierników. Jej przepis na faworki to mistrzostwo

2 lutego 2024

Już wkrótce Tłusty Czwartek, a wraz z nim prawdziwy raj dla łasuchów. Tego dnia będziemy zjadać się pączkami i faworkami. Jak zrobić faworki, by miały idealną chrupkość i zniewalający smak? To wie siostra Aniela. Jej przepis na faworki jest wart wypróbowania.

Faworki, które zawsze wychodzą chrupiące i pyszne

Faworki to oprócz pączków smakołyki, którymi zajadamy się w Tłusty Czwartek. Kuszą smakiem i rozpływają się w ustach. Wyróżniają się chrupkością i jednocześnie delikatnością. Jednak, jak je zrobić, by nie wyszły zbyt twarde?

To nie lada sztuka. Jednak siostra Aniela o sztuce kulinarnej wie dosłownie wszystko. Dlatego jej przepis na faworki sprawia, że te słodkie rarytasy wychodzą chrupiące i czarują smakiem . Wypróbuj ten przepis i zrób znakomite faworki na Tłusty Czwartek.

faworki
Canva/arfo
Dodaję do placków ziemniaczanych przysmak rodem z PRL-u. Takich nie znajdzie się w restauracjach

Jak zrobić faworki z przepisu siostry Anieli?

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 6 żółtek jaj
  • 10 łyżek gęstej śmietany
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu
  • cukier puder
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie faworków zacznij od przesiania mąki i wymieszania jej z proszkiem do pieczenia . Dodaj żółtka jaj, sól, śmietanę i wlej spirytus. Wyrabiaj ciasto, a potem podziel je i wałkuj.

Następnie wytnij pasy, natnij w środku i przełóż pasek ciasta przez nacięcie. Rozgrzej olej i smaż do momentu, aż faworki będą rumiane. Potem wyjmij je na talerz i posyp cukrem pudrem. Od razu podawaj te słodkie rarytasy. Gwarantuję, że szybko znikną z talerzy.

Faworki, które kuszą smakiem i znikają z talerzy

Faworki z przepisu siostry Anieli są wyjątkowo chrupiące i pyszne. Przyrządzisz je w prosty sposób . Zaletą tej receptury jest to, że te smakołyki zawsze wychodzą i po prostu rozpływają się w ustach. Zrób faworki na Tłusty Czwartek, bo na pewną będą wszystkim smakowały.

Te słodkie rarytasy zachwycą każdego. Wyróżnia je wyjątkowy smak i to, że nigdy nie wychodzą za twarde . Przekonaj się o tym i wypróbuj ten przepis w swojej kuchni. Pisaliśmy o sztuczce kuchennej dzięki, której zrobisz soczyste kotlety mielone. Radziliśmy też, jakiego mięsa najlepiej użyć do flaczków.

faworki
Canva/arfo

Źródło: top.pl

Taką sałatkę zrobię w tym roku na ostatki. Jest 100 razy lepsza niż zwykła jarzynowa
Zapomnij o lepieniu pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie, ten patent to prawdziwy hit
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy