Siostra Aniela zawstydziła cukierników. Jej przepis na faworki to mistrzostwo
Już wkrótce Tłusty Czwartek, a wraz z nim prawdziwy raj dla łasuchów. Tego dnia będziemy zjadać się pączkami i faworkami. Jak zrobić faworki, by miały idealną chrupkość i zniewalający smak? To wie siostra Aniela. Jej przepis na faworki jest wart wypróbowania.
Faworki, które zawsze wychodzą chrupiące i pyszne
Faworki to oprócz pączków smakołyki, którymi zajadamy się w Tłusty Czwartek. Kuszą smakiem i rozpływają się w ustach. Wyróżniają się chrupkością i jednocześnie delikatnością. Jednak, jak je zrobić, by nie wyszły zbyt twarde?
To nie lada sztuka. Jednak siostra Aniela o sztuce kulinarnej wie dosłownie wszystko. Dlatego jej przepis na faworki sprawia, że te słodkie rarytasy wychodzą chrupiące i czarują smakiem . Wypróbuj ten przepis i zrób znakomite faworki na Tłusty Czwartek.
Jak zrobić faworki z przepisu siostry Anieli?
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 6 żółtek jaj
- 10 łyżek gęstej śmietany
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki spirytusu
- cukier puder
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie faworków zacznij od przesiania mąki i wymieszania jej z proszkiem do pieczenia . Dodaj żółtka jaj, sól, śmietanę i wlej spirytus. Wyrabiaj ciasto, a potem podziel je i wałkuj.
Następnie wytnij pasy, natnij w środku i przełóż pasek ciasta przez nacięcie. Rozgrzej olej i smaż do momentu, aż faworki będą rumiane. Potem wyjmij je na talerz i posyp cukrem pudrem. Od razu podawaj te słodkie rarytasy. Gwarantuję, że szybko znikną z talerzy.
Faworki, które kuszą smakiem i znikają z talerzy
Faworki z przepisu siostry Anieli są wyjątkowo chrupiące i pyszne. Przyrządzisz je w prosty sposób . Zaletą tej receptury jest to, że te smakołyki zawsze wychodzą i po prostu rozpływają się w ustach. Zrób faworki na Tłusty Czwartek, bo na pewną będą wszystkim smakowały.
Te słodkie rarytasy zachwycą każdego. Wyróżnia je wyjątkowy smak i to, że nigdy nie wychodzą za twarde . Przekonaj się o tym i wypróbuj ten przepis w swojej kuchni. Pisaliśmy o sztuczce kuchennej dzięki, której zrobisz soczyste kotlety mielone. Radziliśmy też, jakiego mięsa najlepiej użyć do flaczków.
Źródło: top.pl