Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o lepieniu pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie, ten patent to prawdziwy hit
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.09.2023 23:34

Zapomnij o lepieniu pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie, ten patent to prawdziwy hit

robienie pierogów
Canva/Dusan Manic

W jaki sposób robicie pierogi? Pewnie je lepicie, prawda? Jednak teraz pierogi robi się zupełnie inaczej. Roluj pierogi i zrób potrawę jak z Bałkanów. Smak tych wyjątkowych pierogów was zachwyci. Polecamy przepis na pyszne rolowane pierogi rodem z Chorwacji i Słowenii.

Pierogi, czyli rolujemy

Pierogi dają nam wiele kulinarnych możliwości. Możemy przygotować je z mięsem, kapustą i grzybami, czy szpinakiem. Oprócz tego jemy pierogi ruskie, ale pierogi na słodko. Tu możemy wykorzystać różne owoce.

 Dzięki truskawkom, czy jagodom pierogi staną się wyjątkowo pysznym daniem. Jednak teraz zapomnij o ich lepieniu. Wszystko dlatego, że rolowanie stało się prawdziwym hitem. Polecamy przepis na rolowane pierogi z Bałkanów.

pierogi
Canva/Dusan Manic
Dziadek gotował folię aluminiową w garnku. Poznałam powód i teraz robię to samo

Jak zrobić rolowane pierogi?

Składniki:

  • 200 g maki pszennej
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g białego sera
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru

Wyrabiamy ciasto pierogowe z mąki, wody i oleju. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na 20 minut. Twaróg łączymy z żółtkiem i cukrem. Powinna powstać gładka masa. 

Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto w kształcie prostokąta. Smarujemy nadzieniem serowym, ale zostawiamy boki wolne. Zawijamy w roladę i sklejamy końce. Bawełnianą ściereczkę posypujemy bułką tartą i zawijamy roladę.

Rolowanie, czyli bałkańskie pierogi

Teraz końce materiału zawiąż ciasno nicią i wkładamy do osolonej gotującej się wody. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Następnie wyjmujemy, rozwijamy i kroimy na plastry.

Rolowane pierogi możemy podawać z bułką tartą, roztopionym masełkiem i cukrem pudrem. To danie pochodzi ze Słowenii i Chorwacji i nazywa się Struklji. Te rolowane pierogi będą smaczną kulinarną podróżą na Bałkany. Pisaliśmy o pierogach z jagodami. Podawaliśmy przepis na pierogi ruskie z pysznym dodatkiem. 

pierogi
Canva/a_namenko

Źródło: przyslijprzepis.pl