Smakosze.pl

Canva/Dusan Manic

Zapomnij o lepieniu pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie, ten patent to prawdziwy hit

16 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W jaki sposób robicie pierogi? Pewnie je lepicie, prawda? Jednak teraz pierogi robi się zupełnie inaczej. Roluj pierogi i zrób potrawę jak z Bałkanów. Smak tych wyjątkowych pierogów was zachwyci. Polecamy przepis na pyszne rolowane pierogi rodem z Chorwacji i Słowenii.

Pierogi, czyli rolujemy

Pierogi dają nam wiele kulinarnych możliwości. Możemy przygotować je z mięsem, kapustą i grzybami, czy szpinakiem. Oprócz tego jemy pierogi ruskie, ale pierogi na słodko. Tu możemy wykorzystać różne owoce.

 Dzięki truskawkom, czy jagodom pierogi staną się wyjątkowo pysznym daniem. Jednak teraz zapomnij o ich lepieniu. Wszystko dlatego, że rolowanie stało się prawdziwym hitem. Polecamy przepis na rolowane pierogi z Bałkanów.

pierogi
Canva/Dusan Manic
gotowanie folii alumniowej

Dziadek gotował folię aluminiową w garnku. Poznałam powód i teraz robię to samo

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić rolowane pierogi?

Składniki:

  • 200 g maki pszennej
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g białego sera
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru

Wyrabiamy ciasto pierogowe z mąki, wody i oleju. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na 20 minut. Twaróg łączymy z żółtkiem i cukrem. Powinna powstać gładka masa. 

Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto w kształcie prostokąta. Smarujemy nadzieniem serowym, ale zostawiamy boki wolne. Zawijamy w roladę i sklejamy końce. Bawełnianą ściereczkę posypujemy bułką tartą i zawijamy roladę.

Rolowanie, czyli bałkańskie pierogi

Teraz końce materiału zawiąż ciasno nicią i wkładamy do osolonej gotującej się wody. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Następnie wyjmujemy, rozwijamy i kroimy na plastry.

Rolowane pierogi możemy podawać z bułką tartą, roztopionym masełkiem i cukrem pudrem. To danie pochodzi ze Słowenii i Chorwacji i nazywa się Struklji. Te rolowane pierogi będą smaczną kulinarną podróżą na Bałkany. Pisaliśmy o pierogach z jagodami. Podawaliśmy przepis na pierogi ruskie z pysznym dodatkiem. 

pierogi
Canva/a_namenko

Źródło: przyslijprzepis.pl

Przecier pomidorowy

Od lat nie kupuję przecieru pomidorowego w sklepie. Mój własny smakuje mi bardziej

CZYTAJ DALEJ
grzyby

W polskich lasach pojawił się nowy grzyb. Tłumy już oszalały na jego punkcie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >