Smakosze.pl Przepisy Siostra pokazała mi jak zrobić mizerię po warszawsku. Najchętniej jadłabym ją codziennie
Canva/graletta

Siostra pokazała mi jak zrobić mizerię po warszawsku. Najchętniej jadłabym ją codziennie

31 lipca 2023

Popularnym i lubianym dodatkiem do letnich obiadów jest mizeria. Smaczna i prosta w przygotowaniu często trafia na nasze stoły. Polecamy mizerię po warszawsku. Dodanie do niej jednego składnika wpływa na oryginalny smak tej surówki. Spróbuj koniecznie tego przepisu.

Ogórki, czyli porcja zdrowia na talerzu

Letnie obiady to smak sezonowych warzyw, a często do posiłków podajemy mizerię. Lubimy smak ogórków, a tę surówkę możemy przygotować bardzo szybko . Ogórki to warzywa, które są doskonałe na gorące dni. Gaszą pragnienie i orzeźwiają, bo składają się w ogromnej mierze z wody.

Jedzenie ogórków dostarcza nam witamin: C, A, E, K i B. Ogórki zawierają też żelazo i magnez. Mizeria dostarcza nam białka i bakterii probiotycznych. Natomiast mizeria po warszawsku swój smak zawdzięcza odrobinie octu winnego. Świetnie pasuje do dań mięsnych. Siostra pokazał mi, jak ją przyrządzić. Surówka jest tak smaczna, że jadłabym ją codziennie.

Niebywałe, co Makłowicz wlewa do pomidorówki. Polacy pokochają ten trick

Jak przygotować mizerię po warszawsku?

Składniki:

  • łyżeczka cukru
  • 4 ogórki
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • pół łyżeczki soli
  • 150 ml śmietany 18%
  • pieprz

Ogórki umyj i obierz. Pokrój na plasterki, posól i odstaw na 10 minut, żeby puściły wodę. Po tym czasie porządnie je odciśnij.

Przygotuj sos śmietanowy- wymieszaj w szklance ocet, śmietanę, cukier i pieprz. Dodaj sos do ogórków i wszystko wymieszaj. Mizeria po warszawsku jest już gotowa.

Mizeria po warszawsku- lubiana nie tylko w stolicy

Mizeria po warszawsku swój oryginalny smak zawdzięcza dodaniu do niej octu winnego. Ocet nie dominuje smaku ogórków, ale delikatnie podkręca smak mizerii . Zarówno dodatek octu, jak i cukru są tak minimalne, że nie psuja smaku tej surówki, tylko sprawiają, że smakuje jeszcze lepiej.

Mizeria po warszawsku jest znana i lubiana też w innych regionach kraju. Warto ją przyrządzić i podać do obiadu. Pasuje zarówno do dań mięsnych oraz wegetariańskich. Zrób mizerię po warszawsku i zaskocz swoją rodzinę. Ten smak przypadnie im do gustu. Pisaliśmy o mizerii z przepisu cioci. Podawaliśmy też przepis na mizerię od Ewy Wachowicz.

mizeria
Canva/sanapadh

Źródło: pysznosci.pl

Marynowana cukinia od Ani Bardowskiej bije na głowę nawet kiszone ogórki. Ten przepis to hit
Nie robię już kanapek na śniadanie. Ta szybka propozycja z zaledwie 3 składników bije je na głowę
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy