Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niebywałe, co Makłowicz wlewa do pomidorówki. Polacy pokochają ten trick

Niebywałe, co Makłowicz wlewa do pomidorówki. Polacy pokochają ten trick

Zupa pomidorowa Roberta Makłowicza
canva/EzumeImages; YT/Robert Makłowicz

Zupa pomidorowa co jakiś czas pojawia się w każdym domu. Mało kto jednak podchodzi do niej podobnie jak Robert Makłowicz. Kucharz-podróżnik przedstawił lekką, idealną na lato wersję, w której smak pomidorów podkreśla oliwa oraz inspirowane kuchnią grecką przyprawy.
 

Przepis na zupę pomidorową Roberta Makłowicza

Zapomnijcie o pomidorówce na rosole. Latem znacznie lepiej sprawdzi się patent uwielbianego kucharza. Do świeżych pomidorów dodaje on te z puszki, a następnie całość gotuje z winem czosnkiem i cebulę. Nie zapomina o dodatku oliwy z oliwek oraz cynamonu, który rzadko wykorzystywany jest do wydobycia smaku dań wytrawnych. Grecka taktyka jest doskonała — zupa nabiera nieziemskiego aromatu.

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 400 g krojonych pomidorów w puszce
  • 2 spore pomidory świeże np. malinowe
  • 1 mały seler naciowy
  • 1 niewielka cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml czerwonego wina
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki mielonego cynamonu
  • cukier, sól i pieprz w ilości do smaku
Nie robię już kanapek na śniadanie. Ta szybka propozycja z zaledwie 3 składników bije je na głowę

Jak zrobić zupę pomidorową? Robert Makłowicz pokazał nowy sposób

Zaczynamy od przeniesienia pomidorów z puszki do dużego garnka. Następnie, korzystając z tarki do jarzyn, ścieramy pomidory świeże. Sprawne ich rozdrobnienie możliwe będzie, gdy odetniemy końcówkę z jednej strony i tym miejsce przykładać będziemy warzywo do narzędzia.

Wlewamy wodę i zagotowujemy zawartość naczynia. Pogrzewamy na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Cebulę pozbawiamy łupiny i nacinamy ją na krzyż obierz i natnij na krzyż. Czosnek obieramy z łupiny, uprzednio delikatnie miażdżąc go przy pomocy noża. Oba składniki wrzucamy do garnka.

Myjemy selera naciowego i tniemy go w niedużą kostkę. Umieszczamy w garnku wraz z winem, oliwą z oliwek i cynamonem. Zupę pomidorową gotujemy, aż seler naciowy zmięknie. Po około 20 minutach wyjmujemy cebulę i czosnek. Doprawiamy danie solą, pieprzem oraz cukrem, jeśli okaże się to konieczne.

Jak podać zupę pomidorową Roberta Makłowicza?

Aromatyczne danie idealnie smakuje z drobnym makaronem np. orzo. Będzie smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. W drugiej odsłonie możecie wzbogacić je o chrupiące grzanki z bułki.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na zupę pomidorową. Sprawdźcie klasyczny babciny przepis. Być może skusi was też sycąca wersja z czerwoną soczewicą — na chłodniejsze dni będzie idealna.

Pyszna zupa pomidorowa po grecku.png
canva/ola_p

Źródło: haps