Śląskie babcie robią mielone inaczej niż w innych częściach Polski. Te 2 rodzaje mięs są kluczowe
Kotlety mielone to sposób na smaczny, ale też szybki obiad. Zwykle mielone robimy z mięsa wołowego. Jednak na Śląsku do kotletów mielonych używa się innych rodzajów mięsa. Z nich przygotowuje się karminadle, które nieco różnią się od klasycznych kotletów mielonych.
Karminadle, czyli śląskie mielone
Dawniej karminadle przygotowywano na Śląsku od święta. To się zmieniło i dziś te oryginalne kotlety mielone są przyrządzane na co dzień. Jednak różnią się one od tradycyjnych mielonych, które podawane są w innych regionach Polski. Wszystko przez rodzaje mięs, z których są robione.
Zwykle lubiane kotlety mielone robimy z mięsa wieprzowego. Mięso przeważnie pochodzi z łopatki i jest dość tłuste. Mielone można też robić z szynki wieprzowej. Wówczas kotlety nie są tak bardzo tłuste. Jednak z jakich rodzajów mięs przyrządzane są śląskie mielone, czyli karminadle?
Z tych rodzajów mięsa przyrządzamy karminadle
Śląskie karminadle są robione z mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego. Jednak dodaje się do nich też mięso królicz e. Dawniej te kotlety jadano nie tylko jako danie obiadowe. Jedzono je też jako dodatek do chleba i krojono je w plastry.
Mięso królicze jest mięsem białym i lekkostrawnym. Oprócz tego jest wyjątkowo delikatne oraz soczyste. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka i niską zawartością tłuszczu. Dzięki temu dodatkowi śląskie karminadle są soczyste i chudsze niż tradycyjne mielone.
Jak zrobić śląskie karminadle?
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 500 g mięsa mielonego króliczego
- duże jajko
- czerstwa kajzerka
- cebula
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- tymianek
- olej lub smalec do smażenia
Czerstwą kajzerkę moczymy w wodzie. Cebulę szatkujemy i podsmażamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Teraz mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy podsmażoną cebulę i namoczoną kajzerkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Wsypujemy przyprawy i mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kotlety smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym. Karminadle podajemy z ziemniakami i zasmażana kapustą kiszoną. Pisaliśmy o składniku, który podkręci smak mielonych. Podawaliśmy też przepis na pyszne mielone.
Źródło: haps.pl