Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mój mąż co tydzień mnie prosi o te kotlety mielone. W środku ukrywam pyszną niespodziankę

Mój mąż co tydzień mnie prosi o te kotlety mielone. W środku ukrywam pyszną niespodziankę

Kotlety mielone w formie zrazów
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking

Kotlety mielone w formie zrazów zachwyciły mojego męża. Niesamowicie soczyste smaku danie z dodatkiem wędzonego boczku i ogórków kiszonych na stałe już weszło do naszego kulinarnego repertuaru. Jest tak smaczne, że musicie go spróbować.
 

Proste zrazy z mięsa mielonego

Sama nie jadam już kotletów mielonych, ale mój mąż od czasu do czasu ma ochotę na tradycyjne dania. Wtedy przepis na nietypowe zrazy jest jak znalazł. Nie wymaga dużo czasu, a efekty zachwycają.

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej mielonej
  • 100 g wędzonego boczku
  • 3 niewielkie ogórki kiszone
  • 1 średnia cebula
  • 1 duże jajko
  • 20 g musztardy sarepskiej
  • 2 płaskie łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Kotlety mielone z tłustym boczkiem i soczystym ogórkiem kiszonym nie wymagają wiele wysiłku. Mój mąż już sam je przyrządza. Zerknijcie na instrukcję i koniecznie spróbujcie. Wskazówki dotyczące wykonania znajdziecie w dalszej części artykułu.

Zrazy smażymy z kazdej strony.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking
Wyglądają jak schabowe, a są zrobione z czegoś zupełnie innego. W życiu nie jadłam lepszych kotletów

Jak zrobić nietypowe kotlety mielone? Postawcie na zrazy

Zaczynam od pokrojenia boczku wędzonego w drobną kostkę Wrzucam do dużej miski wraz z mięsem mielonym. Cebulę siekam i szklę na dobrze rozgrzanym oleju. Studzę i dodaję do pozostałych składników.

Wbijam jajko i wsypuję wszystkie przyprawy. Dodaję także starte na tarce o większych oczkach i odsączone z nadmiaru soku ogórki kiszone. Masę wyrabiam dłońmi i formuję z niej owalne kotlety mielone.

Obtaczam je w bułce tartej. Smażę na średnim ogniu na dobrze rozgrzanym oleju. Rumiane ze wszystkich stron zdejmuję i osuszam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Jak podać kotlety mielone w formie zrazów?

Danie najlepiej smakuje z zasmażanymi buraczkami lub marchewką z groszkiem. Warto zaserwować też ziemniaki z wody lub nasze gryczaną. Takie zestawy są bardzo smaczne i sycące.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na kotlety mielone. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić je w piekarniku — będą lekkie i soczyste. Być może skuszą was też kotlety mielone bez bułki, mleka i jajek.

Kotlety mielone w formie zrazów są pyszne.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking