Smakosze.pl Przepisy Śledzie w takim wydaniu podaję na Wigilię co rok. Zawsze znikają ze stołu do ostatniego kęsa
Fot. YouTube/Swojskie jedzonko

Śledzie w takim wydaniu podaję na Wigilię co rok. Zawsze znikają ze stołu do ostatniego kęsa

12 grudnia 2024
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Chcesz zaskoczyć rodzinę na święta? Podam im śledzie w nietypowy sposób. Zamiast kroić w kawałki i zalewać sosem, zawiń uwielbianą rybę w smaczną roladę. Zachwyci nie tylko wyglądem.

Śledzie na święta inaczej, niż zwykle

Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez śledzia. Płaty ryby podawane są na rozmaite sposoby. Ja proponuję w tym roku podać coś zupełnie innego. W moim domu to rok po roku hit.

Na roladę ze śledzi rodzina czeka cały rok. Poza klasyczną rybą znajduje się w potrawie także świąteczny burak Jak w pyszny sposób połączyć te dwa produkty? Wszystko zdradzam w poniższym przepisie.

burak.jpg
Fot. Canva
Wyjmij z szafki kuchennej i użyj w łazience. Sprzątanie przed świętami nigdy nie było prostsze

Zaskakujący sposób na świąteczne śledzie

Swoje śledzie podaję w formie wytrawnej rolady. Przepis znalazłam na kanale Swojskie jedzonko w serwisie YouTube, skąd pochodzą niektóre użyte zdjęcia. Już od pierwszego kęsa wiedziałam, że to strzał w dziesiątkę i od tego czasu podaję śledzie w ten sposób co roku. Poniżej podaję składniki oraz sposób wykonania.

Składniki na ciasto:

  • 1 ugotowany burak
  • 1 surowe jajko (oddzielnie żółtko i białko)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • 200 ml mleka
  • 2 spore szczypty soli

Składniki na farsz:

  • 6-5 płatów śledziowych marynowanych z cebulką (+2-3 łyżki cebulki)
  • 2 ogórki kiszone
  • 300 g serka śmietankowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na roladę ze śledzi krok po kroku

Zacznij od przygotowania ciasta na roladę ze śledziami . W tym celu ugotowanego i obranego buraka rozdrobnij w blenderze lub zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do niego surowe żółtko, mleko, sól, pieprz oraz olej. Zmiksuj wszystko razem.

Do masy dodaj 130 g mąki (niepełna szklanka) . Jeszcze raz wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj pianę ubitą z odłożonego białka jajka z dodatkiem odrobiny soli. Delikatnie wymieszaj, wyłóż masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 15-20 minut .

Po upieczeniu wyjmij buraczkowy biszkopt z formy . Przełóż go na czystą ściereczkę i usuń papier do pieczenia. Zawiń w rulon i pozostaw do ostygnięcia .

W międzyczasie przygotuj farsz ze śledzi . Do miski przełóż serek śmietankowy. Dodaj posiekany szczypiorek, marynowaną cebulkę i posiekane ogórki. Dopraw solą, pieprzem, dodaj majonez i wymieszaj .

Filety ze śledzi przekrój wzdłuż na cieńsze kawałki . Rozwiń ostygnięte ciasto buraczkowe. Ciasto posmaruj równomiernie serkiem. Na serek wyłóż śledzie .

Roladę ostrożnie zwiń . Przełóż ją na folię aluminiową i szczelnie zawiń. Odłóż do lodówki na kilka godzin, aby stężała, a smaki dobrze się połączyły . Po upływie tego czasu krój na plastry i podawaj na półmisku.

Sprawdź nasz sposób na idealny barszcz czerwony oraz poznaj przepis na wybitnego karpia bez panierki .

krojenie śledzi.jpg
Fot. Canva

Zrobiłam kultowe ciasto z robotem Bosch Serie 6. Wyszło cudo
To tutaj zrobisz zakupy na święta w najlepszej cenie. Taniej nawet, niż w Biedronce
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy