Nie smażę już karpia w panierce, znam lepszy sposób. Wigilijna ryba rozpływa się w ustach
Zapomnij o smażeniu karpia na Wigilię. Tę tradycyjną rybę możesz przygotować w zupełnie inny sposób. Karp bez panierki wyjdzie tak samo smaczny, a według wielu nawet lepszy. Poznaj przepis, a dowiesz się, jak go zrobić.
Karp bez panierki lepszy niż smażony
Przywykliśmy do tego, że na wigilijnym stole zawsze pojawia się smażony karp. Ryba podana w tej formie jest całkiem smaczna, ale też kaloryczna. Dlatego warto zastanowić się, czy w tym roku nie podać ją w nieco innej formie. Karp bez panierki również będzie smaczny, a przy tym lżejszy w trawieniu.
Przygotowanie ryby jest bardzo łatwe i nie wymaga użycia oleju, mąki i bułki tartej. Dlatego koniecznie dowiedz się, na czym polega sposób i na święta przygotuj to danie w zupełnie inny sposób. Goście potwierdzą, że to najlepszy karp, jaki jedli.
Na jarmarku świątecznym kupił kiełbasę w bułce za prawie 30 zł. Po spróbowaniu wiedział wszystkoDoskonały karp z piekarnika
Aby wigilijna ryba była smaczna i rozpływała się w ustach, należy upiec ją w piekarniku. Pieczony karp jest po prostu doskonały, a pomimo wysokiej temperatury wychodzi soczysty i miękki. Można za wdzięczyć to składnikom, które nie tylko nadadzą rybie odpowiedniego smaku, ale też sprawią, że nie będzie zbyt wysuszona. Niezbędne składniki znajdziesz na liście poniżej.
Składniki:
- 1,5 kg karpia
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 cebula
- kawałek selera
- 50 g masła
- 100 ml warzywnego bulionu
- pieprz
- sól
Wigilijny karp z piekarnika – przepis
Karpia dokładnie umyj, a następnie wytrzyj za pomocą ręcznika papierowego. Oczyść go z łusek i ponownie umyj. Karpia pokrój na kawałki lub piecz w całości. Marchew, seler, cebulę oraz pietruszkę obierz, umyj i pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim warzywa.
Do naczynia żaroodpornego przełóż warzywa. Ułóż na nim rybę, a całość zalej bulionem. Dopraw pieprze, solą i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.
Sprawdź także, co przeceniła Biedronka oraz poznaj przepis Strzelczyka na niezwykłe danie.