Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie smażę już karpia w panierce, znam lepszy sposób. Wigilijna ryba rozpływa się w ustach
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 11.12.2024 06:00

Nie smażę już karpia w panierce, znam lepszy sposób. Wigilijna ryba rozpływa się w ustach

karp
Fot. Shutterstock/Montypeter

Zapomnij o smażeniu karpia na Wigilię. Tę tradycyjną rybę możesz przygotować w zupełnie inny sposób. Karp bez panierki wyjdzie tak samo smaczny, a według wielu nawet lepszy. Poznaj przepis, a dowiesz się, jak go zrobić. 

Karp bez panierki lepszy niż smażony

Przywykliśmy do tego, że na wigilijnym stole zawsze pojawia się smażony karp. Ryba podana w tej formie jest całkiem smaczna, ale też kaloryczna. Dlatego warto zastanowić się, czy w tym roku nie podać ją w nieco innej formie. Karp bez panierki również będzie smaczny, a przy tym lżejszy w trawieniu.

Przygotowanie ryby jest bardzo łatwe i nie wymaga użycia oleju, mąki i bułki tartej. Dlatego koniecznie dowiedz się, na czym polega sposób i na święta przygotuj to danie w zupełnie inny sposób. Goście potwierdzą, że to najlepszy karp, jaki jedli. 

karp.jpg
Fot. Canva/vikif
Na jarmarku świątecznym kupił kiełbasę w bułce za prawie 30 zł. Po spróbowaniu wiedział wszystko

Doskonały karp z piekarnika

Aby wigilijna ryba była smaczna i rozpływała się w ustach, należy upiec ją w piekarniku. Pieczony karp jest po prostu doskonały, a pomimo wysokiej temperatury wychodzi soczysty i miękki. Można za wdzięczyć to składnikom, które nie tylko nadadzą rybie odpowiedniego smaku, ale też sprawią, że nie będzie zbyt wysuszona. Niezbędne składniki znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 1,5 kg karpia
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 50 g masła
  • 100 ml warzywnego bulionu
  • pieprz
  • sól

Wigilijny karp z piekarnika – przepis

Karpia dokładnie umyj, a następnie wytrzyj za pomocą ręcznika papierowego. Oczyść go z łusek i ponownie umyj. Karpia pokrój na kawałki lub piecz w całości. Marchew, seler, cebulę oraz pietruszkę obierz, umyj i pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim warzywa.

Do naczynia żaroodpornego przełóż warzywa. Ułóż na nim rybę, a całość zalej bulionem. Dopraw pieprze, solą i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. 

Sprawdź także, co przeceniła Biedronka oraz poznaj przepis Strzelczyka na niezwykłe danie.

karp.jpg
Fot. Canva/vikif