Smakosze.pl Produkty Smaczna, zdrowa i niemal bez ości. Tą rybę kupisz do soboty za bezcen w Biedronce
Fot. Canva/Fudio

Smaczna, zdrowa i niemal bez ości. Tą rybę kupisz do soboty za bezcen w Biedronce

20 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

W ofercie sieci sklepów Biedronka pojawiły się ryby. Wiele z nich można kupić w niższych cenach. Na szczególną uwagę zasługuje jedna z ryb, która jest trudno dostępna, a jej spożywanie przynosi korzyści dla zdrowia. Aby ją zakupić należy się pospieszyć, bo oferta jest ograniczona czasowo.

Ryby w Biedronce

Biedronka potrafi zaskakiwać. Od czwartku (20 lutego) do soboty (22 lutego) w ofercie sklepu dostępne są ryby w różnych wariantach. Zakupić można zarówno świeże, wędzone, jak i w zalewie. Każdy znajdzie coś dla siebie i na swoją kieszeń. W korzystnej cenie można zakupić zarówno dzwonki z łososia atlantyckiego, filety z pstrąga tęczowego łososiowego, a nawet filety z morszczuka. Zachwyceni będą również wszyscy ci, którzy przepadają za śledziami, bo ta ryba również znalazła się w ofercie.

Ceny produktów wahają się od niecałych czterech złotych do ośmiu złotych za 100 gramów świeżej ryby. Z kolei na 500 gramów śledzi w zalewie trzeba przeznaczyć niecałe 11 złotych. Oferta jest więc naprawdę interesująca. To jednak nie koniec niespodzianek.

sklep rybny.jpg
Fot. Canva/Kzenon
To najgorsza woda jaką możesz wlać do czajnika. Nigdy tak nie rób

Najlepsza z ryb w Biedronce

Na szczególną uwagę zasługuje jednak ryba, którą bardzo rzadko można spotkać w sklepach rybnych, a co dopiero w marketach. Chodzi o halibuta, którego biedronka oferuje w filetach bez skóry. Warto zwrócić uwagę na ten produkt, ponieważ to jedna z najzdrowszych ryb morskich, a w dodatku zawiera znikomą ilość ości, a to z pewnością ucieszy wszystkich tych, którzy się ich obawiają.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Za 100 gramowych halibuta od marki Marinero trzeba zapłacić 7,29 zł. Kilogram ryby kosztuje więc 72,90 zł, co na tle konkurencji wypada całkiem nieźle. W internetowym sklepie rybnym filet z halibuta kosztuje nawet 169 zł za kilogram.

filet.jpg
Fot. Canva/AndreySt

Dlaczego warto kupić halibuta?

Halibuta warto spożywać nie tylko ze względu na brak ości i obecną niską cenę, ale także ze względu na jego wartości odżywcze. Ryba ta zawiera sporo kwasów tłuszczowych omega-3, a te odpowiadają za pracę mózgu, serca, oczu, a w dodatku redukują stany zapalne występujące w organizmie.

Ponadto produkt jest także bogaty w cenne witaminy z grup D, B6 i B12. Ta pierwsza odpowiada za właściwą równowagę  gospodarki hormonalnej, a także reguluje poziom insuliny. Z kolei witaminy z grupy B wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego i produkcję czerwonych krwinek. W składzie halibuta nie zabrakło również selenu, który działa jak przeciwutleniacz, chroniąc komórki oraz magnezu odpowiadającego za funkcje mięśni, oraz nerwów.

smażony hali.jpg
Fot. Canva/grandriver

Najlepszy sposób na halibuta

Zaletą halibuta jest również to, że można przygotować go na wiele różnych sposobów. Ryba może być usmażona na rozgrzanym na patelni tłuszczu lub upieczona w piekarniku. W obu wypadkach należy oprószyć ją solą, pieprzem, a na koniec skropić sokiem z cytryny. W takim wydaniu smakuje obłędnie.

Ryba będzie także świetnym dodatkiem do zupy rybnej lub warzywnych zapiekanek. O dziwo, halibuta można zapiec również w plastrach boczku lub szybki dojrzewającej, tworząc w ten sposób smaczną przekąskę. Wybór należy tylko i wyłącznie od ciebie, ale najpierw wybierz się na zakupy, a potem poszukaj idealnego przepisu.

Sprawdź także, dlaczego trzeba uważać na pomarańcze z Lidla i Biedronki oraz dowiedz się, czy można pić mleko prosto od krowy .

pieczony hali.jpg
Fot. Canva
Polskie pierogi polecą w kosmos. Pomoc w ich przygotowaniu zaoferowała wielka gwiazda
Pestycydy w pomarańczach, wszyscy kupują je w Lidlu i Biedronce. Badania wskazują jedno
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy