Smak niemal identyczny, jak łosoś, a kosztuje o wiele mniej. Tę rybę jedz raz na tydzień
Pstrąg łososiowy pełen jest cennych składników odżywczych, a jego cena nie jest wygórowana. Słodkowodna ryba kosztuje mniej niż podobny w smaku łosoś atlantycki, a jest polecana przez wielu dietetyków. Podpowiadamy, dlaczego warto po nią sięgać choć raz w tygodniu.
Ryby są istotne w naszej diecie. W ostatnim czasie niestety też znacznie zdrożały. Choć na zdrowiu nie powinno się oszczędzać, warto poszukać alternatyw dla dość kosztownych składników w naszej kuchni. Pstrąg łososiowy, który jest bardziej przystępny cenowo niż dziki łosoś atlantycki, a jednocześnie niesamowicie cenny pod względem zdrowia, stanowi świetny przykład produktu, który warto nabyć.
Zalety pstrąga łososiowego
Słodkowodna ryba włączona do diety może nam dostarczyć sporą ilość kwasów omega-3, które mają pozytywny wpływ m.in. na układ kostny i krwionośny. Spożywanie 200 g pstrąga tęczowego tygodniowo pozwoli pokryć całkowite zapotrzebowanie na kwasy DHA i EPA osób z chorobami serca.
Dla zdrowych zaś sięganie po rybę będzie świetnym elementem profilaktyki chorób związanych z krążeniem. Zwłaszcza, że w pstrągu łososiowym zawarte są też inne związki, normalizujące ciśnienie krwi. Co więcej, słodkowodny pstrąg łososiowy dostarczy nam też więcej łatwo przyswajalnego białka.
Sięgając po mięso tej ryby, uzupełnimy też naszą dietę w zgromadzone w nim znaczne dawki cennej dla wzroku witaminy A, doskonale wpływającej na skórę, włosy i paznokcie witaminy E oraz sprzyjającej zdrowiu kości witaminy D.
Nie sposób również nie wspomnieć o sporych ilości potasu, magnezu, żelaza czy wapnia, które będą stanowiły o wysokiej wartości pstrąga łososiowego dla osób aktywnych fizycznie, czy borykających się z anemią.
Cena pstrąga łososiowego nie jest wysoka
Choć obecnie wszystkie ryby są o wiele droższe niż jakiś czas temu, pstrąg łososiowy jest znacznie korzystniejszy cenowo niż łosoś. Cena kilograma fileta tej ryby zaczyna się od poziomu 50 zł. Łosoś dziki, który jest również polecany przez ekspertów to koszt już rzędu 100 złotych za kilogram.
Warto w tym miejscu zwrócić wagę na fakt, że dostępne w sklepach tanie łososie norweskie zazwyczaj pochodzą z hodowli i nie są zbyt cenne pod względem wartości odżywczych . Ich spożycie nie będzie co prawda aż tak niebezpieczne, jak w przypadku pangi, tilapii czy ryby maślanej, ale też będzie niepotrzebnym wydatkiem w naszym budżecie.
Więcej potraw z ryb
Na naszej stronie znajdziecie wskazówki dotyczące pieczenia ryby , przydatne podczas przyrządzania pstrąga łososiowego. Sprawdźcie też koniecznie patent na zupę z głowy ryby , która pozwoli wam w pełni wykorzystać zakupioną żywność.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zamówili kiełbaski w Zakopanem i ich zamurowało. Ceny w stolicy Tatr wołają o pomstę do nieba
Bez drożdży, bez wyrabiania. Ekspresowe pączki Kingi zachwyciły internautów
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama