Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-06T194221.871

canva/FotoCuisinette

Smakowita cukinia w zalewie słodko - kwaśnej do słoików na zimę

6 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Lato to pora roku, która rozpieszcza każdego smakosza ogromem smakowitych owoców i warzyw. Jednym z sezonowych smakołyków, z którego warto skorzystać jest cukinia. Dzisiaj polecamy Wam przepis na to warzywo w słodko - kwaśnej zalewie.

Cukinia marynowana w słodko - kwaśnej zalewie to wyjątkowy smakołyk, który sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań, jak i niebanalna przekąska. Uwaga: tak pysznego produktu nie kupisz w sklepie i musisz sam ją przygotować. Podajemy przepis na cudowny przetwór, który zdetronizuje wszystkie inne!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na cukinię marynowaną w słodko - kwaśnej zalewie

Składniki:

Zalewa:

  • 3 szklanki wody

  • 1/2 szklanki octu 10%

  • 3/4 szklanki cukru

  • łyżeczka soli

  • łyżka kurkumy

Pozostałe składniki:

  • cukinia (waga ok.1, 5 kg)

  • 1 papryka

  • ziele angielskie

  • pieprz czarny w ziarenkach

  • liść laurowy

  • gorczyca

Projekt bez tytułu - 2021-08-07T161342.572

Rewelacyjne ogórki kiszone po koreańsku - pokocha je cała rodzina

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Opłukaj i wysusz paprykę oraz cukinię. Z pierwszej wydrąż gniazda nasienne i pokrój ją w cienkie paski. Cukinię obierz ze skórki, przekrój na cztery części, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.

Słoiki wyparz gorącą wodą. Na dnie każdego słoika ułóż dodatki (na jeden słoik - 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela, pól listka laurowego i 1/2 łyżeczki gorczycy).

Następnie ułóż pokrojoną w kostkę cukinię oraz kilka pasków papryki. Zalej warzywa zagotowaną zalewą i pasteryzuj 5 minut od momentu zagotowania. Cukinia jest dobra do spożycia już po upływie ok. 2 - 3 dni od momentu jej przygotowania. Smacznego!

Polecamy również przepisy na inne wyjątkowe dania z cukinią w roli głównej m.in. sycący bigos oraz chrupiące placki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyślij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skon

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >