Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smakowita cukinia w zalewie słodko - kwaśnej do słoików na zimę
Monika Dec
Monika Dec 06.08.2021 02:00

Smakowita cukinia w zalewie słodko - kwaśnej do słoików na zimę

Projekt bez tytułu - 2021-08-06T194221.871
canva/FotoCuisinette

Lato to pora roku, która rozpieszcza każdego smakosza ogromem smakowitych owoców i warzyw. Jednym z sezonowych smakołyków, z którego warto skorzystać jest cukinia. Dzisiaj polecamy Wam przepis na to warzywo w słodko - kwaśnej zalewie.

Cukinia marynowana w słodko - kwaśnej zalewie to wyjątkowy smakołyk, który sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań, jak i niebanalna przekąska. Uwaga: tak pysznego produktu nie kupisz w sklepie i musisz sam ją przygotować. Podajemy przepis na cudowny przetwór, który zdetronizuje wszystkie inne!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na cukinię marynowaną w słodko - kwaśnej zalewie

Składniki:

Zalewa:

  • 3 szklanki wody

  • 1/2 szklanki octu 10%

  • 3/4 szklanki cukru

  • łyżeczka soli

  • łyżka kurkumy

Pozostałe składniki:

  • cukinia (waga ok.1, 5 kg)

  • 1 papryka

  • ziele angielskie

  • pieprz czarny w ziarenkach

  • liść laurowy

  • gorczyca

Sposób wykonania:

Opłukaj i wysusz paprykę oraz cukinię. Z pierwszej wydrąż gniazda nasienne i pokrój ją w cienkie paski. Cukinię obierz ze skórki, przekrój na cztery części, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.

Słoiki wyparz gorącą wodą. Na dnie każdego słoika ułóż dodatki (na jeden słoik - 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela, pól listka laurowego i 1/2 łyżeczki gorczycy).

Następnie ułóż pokrojoną w kostkę cukinię oraz kilka pasków papryki. Zalej warzywa zagotowaną zalewą i pasteryzuj 5 minut od momentu zagotowania. Cukinia jest dobra do spożycia już po upływie ok. 2 - 3 dni od momentu jej przygotowania. Smacznego!

Polecamy również przepisy na inne wyjątkowe dania z cukinią w roli głównej m.in. sycący bigos oraz chrupiące placki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyślij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: