Smakowita cukinia w zalewie słodko - kwaśnej do słoików na zimę
Lato to pora roku, która rozpieszcza każdego smakosza ogromem smakowitych owoców i warzyw. Jednym z sezonowych smakołyków, z którego warto skorzystać jest cukinia. Dzisiaj polecamy Wam przepis na to warzywo w słodko - kwaśnej zalewie.
Cukinia marynowana w słodko - kwaśnej zalewie to wyjątkowy smakołyk, który sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań, jak i niebanalna przekąska. Uwaga: tak pysznego produktu nie kupisz w sklepie i musisz sam ją przygotować. Podajemy przepis na cudowny przetwór, który zdetronizuje wszystkie inne!
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na cukinię marynowaną w słodko - kwaśnej zalewie
Składniki:
Zalewa:
3 szklanki wody
1/2 szklanki octu 10%
3/4 szklanki cukru
łyżeczka soli
łyżka kurkumy
Pozostałe składniki:
cukinia (waga ok.1, 5 kg)
1 papryka
ziele angielskie
pieprz czarny w ziarenkach
liść laurowy
gorczyca
Sposób wykonania:
Opłukaj i wysusz paprykę oraz cukinię. Z pierwszej wydrąż gniazda nasienne i pokrój ją w cienkie paski. Cukinię obierz ze skórki, przekrój na cztery części, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
Słoiki wyparz gorącą wodą. Na dnie każdego słoika ułóż dodatki (na jeden słoik - 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela, pól listka laurowego i 1/2 łyżeczki gorczycy).
Następnie ułóż pokrojoną w kostkę cukinię oraz kilka pasków papryki. Zalej warzywa zagotowaną zalewą i pasteryzuj 5 minut od momentu zagotowania. Cukinia jest dobra do spożycia już po upływie ok. 2 - 3 dni od momentu jej przygotowania. Smacznego!
Polecamy również przepisy na inne wyjątkowe dania z cukinią w roli głównej m.in. sycący bigos oraz chrupiące placki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyślij przepis