Prosty przepis na bigos z cukinii
Jeśli do bigosu zamiast tradycyjnej kapusty dodasz cukinię, zyskasz pyszną alternatywę, która zachwyca prostotą wykonania. Wystarczy kilka chwil, aby ugotować pyszny posiłek. Bigos w tej wersji jest znacznie delikatniejszy i nabiera ciekawego smaku.
Cukinia rzadko kiedy przychodzi na myśl, kiedy w naszej głowie zaczyna kiełkować pomysł ugotowania bigosu. Zazwyczaj zastanawiamy się wtedy nad kiszoną kapustą, która jest podstawą tego dania dla wielu domowych kucharzy.
Warto jednak spróbować czegoś nowego, a bigos z cukinii jest nowatorskim daniem. Wymaga jedynie kilku chwil pracy, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cukinia w bigosie - ciekawa alternatywa dla kapusty
Cukinia bogata jest w wiele wartościowych składników odżywczych. Znajdziemy w niej duże pokłady witaminy C, B oraz K. Zawiera karoten, jest idealnym źródłem kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz choliny.
Cukinia świetnie działa na trawienie, potrafi również odkwasić organizm. Bigos z cukinii jest również dobrym sposobem na wykorzystanie świeżych sezonowych warzyw, ponieważ można do niego dodać, co mamy akurat pod ręką.
Składniki:
250 gramów kiełbasy
3 marchewki
4 cukinie
3 małe cebule
dwie duże papryki
3 ząbki czosnku
butelka passaty pomidorowej
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
łyżka papryki w proszku
sól
pieprz
Bigos z cukini — przygotowanie krok po kroku
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Wrzuć do niej posiekaną w kostkę cebulę i zeszklij ją. Do miękkiej cebuli wrzuć pokrojoną w nieduże plastry kiełbasę i smaż około 7 minut na średnim ogniu.
Czosnek drobno posiekaj, marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj je do smażących się składników na patelni. Na patelnię wrzuć przyprawy i smaż całość przez 3 minuty.
Pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę wrzuć do patelni i duś danie pod przykryciem przez 1 godzinę. Po godzinie wlej do środka passatę i gotuj przez 10 minut.
Do takiego bigosu najlepiej pasuje zwyczajna grubo krojona kromka chleba.
Canva (-lvinst, Getty Images)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestiasmaku.com