Smakosze.pl
Bigos z cukinii

Canva (Jacek27, Getty Images)

Prosty przepis na bigos z cukinii

5 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Jeśli do bigosu zamiast tradycyjnej kapusty dodasz cukinię, zyskasz pyszną alternatywę, która zachwyca prostotą wykonania. Wystarczy kilka chwil, aby ugotować pyszny posiłek. Bigos w tej wersji jest znacznie delikatniejszy i nabiera ciekawego smaku.

Cukinia rzadko kiedy przychodzi na myśl, kiedy w naszej głowie zaczyna kiełkować pomysł ugotowania bigosu. Zazwyczaj zastanawiamy się wtedy nad kiszoną kapustą, która jest podstawą tego dania dla wielu domowych kucharzy.

Warto jednak spróbować czegoś nowego, a bigos z cukinii jest nowatorskim daniem. Wymaga jedynie kilku chwil pracy, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. 

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cukinia w bigosie - ciekawa alternatywa dla kapusty

Cukinia bogata jest w wiele wartościowych składników odżywczych. Znajdziemy w niej duże pokłady witaminy C, B oraz K. Zawiera karoten, jest idealnym źródłem kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz choliny.

Cukinia świetnie działa na trawienie, potrafi również odkwasić organizm. Bigos z cukinii jest również dobrym sposobem na wykorzystanie świeżych sezonowych warzyw, ponieważ można do niego dodać, co mamy akurat pod ręką.

Jakie liście dodać do kiszenia?

Jakich liści użyć do kiszenia ogórków?

CZYTAJ DALEJ

Składniki: 

  • 250 gramów kiełbasy 

  • 3 marchewki 

  • 4 cukinie 

  • 3 małe cebule 

  • dwie duże papryki 

  • 3 ząbki czosnku 

  • butelka passaty pomidorowej

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • łyżka papryki w proszku 

  • sól

  • pieprz

Bigos z cukini — przygotowanie krok po kroku

Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Wrzuć do niej posiekaną w kostkę cebulę i zeszklij ją. Do miękkiej cebuli wrzuć pokrojoną w nieduże plastry kiełbasę i smaż około 7 minut na średnim ogniu. 

Czosnek drobno posiekaj, marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj je do smażących się składników na patelni. Na patelnię wrzuć przyprawy i smaż całość przez 3 minuty. 

Pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę wrzuć do patelni i duś danie pod przykryciem przez 1 godzinę. Po godzinie wlej do środka passatę i gotuj przez 10 minut. 

Do takiego bigosu najlepiej pasuje zwyczajna grubo krojona kromka chleba.

Jak przygotować bigos z cukinii?

Jak przygotować bigos z cukinii?

Canva (-lvinst, Getty Images)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika MikaAutor

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >