Smakosze.pl Przepisy Smarowidło lepsze niż zwykły smalec. Pachnie rewelacyjnie, a jeszcze lepiej smakuje. Zrobisz 1 słoik i zjesz w 1 dzień
fot. youtube.com/sprobujemy

Smarowidło lepsze niż zwykły smalec. Pachnie rewelacyjnie, a jeszcze lepiej smakuje. Zrobisz 1 słoik i zjesz w 1 dzień

12 listopada 2024

Nie ma to jak dobre smarowidło do chleba. Smalec, oczywiście, takim jest – ale nie ma takiego dania, którego nie dałoby się udoskonalić. Tak więc dziś wzbogacamy pastę do chleba na bazie smalcu, by zmienić ją w bogaty w smaku dodatek.

Smarowidło do chleba

Pajda chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym to jedna z najbardziej tradycyjnych wiejskich przekąsek. Może i jest to grzeszna przyjemność – ale wciąż jest to przyjemność. Dlatego warto od czasu do czasu sięgnąć po podobny przysmak.

Ale jeśli się już decydujemy – pamiętajmy, by przygotowywać podobne smakołyki w domu. Oczywiście nie zarzucamy wszystkim producentom dodawania do produktów stabilizatorów, konserwantów i sztucznych barwników. A jednak – po co ryzykować?

wytapianie smalcu
fot. youtube.com/sprobujemy
Z najzwyklejszych pieczarek robię obiad cud. Smakują lepiej niż każde mięso, nie do wiary

Domowa pasta na bazie smalcu

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Spróbujemy! Autor dodaje do swojej wersji smalcu dodatkowo łyżeczkę zmielonych leśnych grzybów . Warto pokusić się o taki dodatek, jeśli mamy go pod ręką.

Składniki

  • ½ kg słoniny
  • 4-5 główek cebuli
  • 200 g pieczarek
  • 1 jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli

Wytapiamy smalec do chleba

Słoninę kroimy w niewielką kostkę, o boku ok. 1 cm. Umieszczamy na zimnej patelni o grubym dnie i ustawiamy palnik na średnią moc. Przyprawiamy zmielonym kuminem i czekamy, aż słonina wytopi się i zmieni w skwarki.

W międzyczasie ścieramy jabłko na tarce o grubych okach. Cebulę kroimy w niewielką kostkę, a pieczarki – w półplasterki. Na patelnię dodajemy najpierw cebulę. Kiedy zacznie się szklić, przeciskamy czosnek. Następnie dodajemy pieczarki, a po podduszeniu – także jabłko.

Smarowidło przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż wszystkie smaki połączą się, pieczarki będą miękkie , a skwarki – rumiane. Przekładamy do wyparzonego słoika. Czekamy do ostygnięcia i odstawiamy do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na zupę brokułową i pierogi z kaszą gryczaną .

chleb ze smalcem
fot. youtube.com/sprobujemy
Na koniec listopada wysiej te warzywa. Będziesz się nimi cieszył wcześniej niż sąsiad
Kupując mandarynki dobrze im się przyjrzyj. Możesz sprawdzić czy są bez pestek jeszcze w sklepie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy