Smakosze.pl Przepisy Smażenie jajek to przeżytek. Rodzina zacznie zajadać, aż im się będą uszy trząść
Fot. YouTube/Obfite i smaczne

Smażenie jajek to przeżytek. Rodzina zacznie zajadać, aż im się będą uszy trząść

25 sierpnia 2024

Szakszuka (shakshouka) to danie, które odmieni oblicze śniadań z jajek w każdym domu. Bliskowschodnie danie zestawia ze sobą ten nieodzowny element śniadania i pomidory, które wprowadzają do kompozycji mnóstwo smaku umami.

Jajka na śniadanie

Choć śmiejemy się czasem z hasła „tysiąc potraw z ziemniaka”, to chyba nie on, a jajka właśnie, jest najbardziej elastycznym produktem w gotowaniu. Ludzie musieli dość wcześnie nauczyć się wykradać je ptakom, bo każda kultura kulinarna ma swoje tradycje podawania tego produktu.

Szakszuka (zapisywana czasem po angielsku jako shakshouka) to bliskowschodnie danie wywodzące się prawdopodobnie z Tunezji. Jajka pieczone są tu, a nie smażone, żółtko nie jest ścięte, a zatem nie pozbywamy się zdrowotnych składników i nie wprowadzamy nadmiaru tłuszczu. Zaś pomidory, papryka i przyprawy dodają daniu pełni smaku.

cebulka na szakszukę
Fot. YouTube/Obfite i smaczne
Posiekaj mięso i uformuj kotlety. Bryzol z PRL to przepis idealny na obiad

Jajka z pomidorami i papryką

Jak każde tradycyjne danie, także i to ma swoje warianty, a wiele kolejnych jest po prostu inspiracją z dodaniem nowych składników lub wymianą starych. Wiele osób dodaje np. do szakszuki mozzarellę.

Tak robią też autorzy kanału Obfite i smaczne, skąd pochodzą ilustracje w tym tekście. Aby zachować właściwy charakter tego dania, trzeba pamiętać o – niezjadliwej dla wielu – kolendrze oraz kminie rzymskim.

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 szalotki
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • Pęczek świeżej kolendry
  • Sól, pieprz, kmin rzymski

Szakszuka w domu

Szalotkę i czosnek siekamy drobno. Podsmażamy na odrobinie oliwy w rondlu lub na patelni nadającej się do piekarnika . Dodajemy pokrojone w małą kostkę pomidora i paprykę. Dusimy, aż warzywa zrobią się miękkie.

Zalewamy je passatą, przyprawiamy solą i pieprzem oraz kminem rzymskim i gotujemy przez chwilę. Następnie zdejmujemy z ognia, a na wierzch sosu wybijamy jajka, nie uszkadzając żółtek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy, aż białko jajek będzie ścięte . Podajemy posypane posiekaną świeżą kolendrą.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę meksykańską i mięso z rosołu .

szakszuka upieczona
Fot. YouTube/Obfite i smaczne
To najlepsze buraki, jakie jadłam w życiu. Robię 75 słoików na zimę
Wyjmij z dna kubka i dosyp do bratków. Roślina obsypie się kwiatami
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy