Posiekaj mięso i uformuj kotlety. Bryzol z PRL to przepis idealny na obiad
Bryzol to kotlet z siekanego mięsa. Popularność zdobył tym, że jest tanim sposobem na wykwintny posiłek. Dziś przygotowujemy go rzadziej, ale czas przywrócić go do łask.
Bryzole jak z PRL-u
Bryzole pojawiły się w kuchni francuskiej jako wyrafinowana potrawa. Jednak PRL w charakterystycznym dla siebie stylu zaadaptował to danie na obiady serwowane w barach i stołówkach pracowniczych. Tak bryzol trafił pod strzechy.
Nie ma co się dziwić jego popularności. W kotlecie z siekanego mięsa łatwiej ukryć to, że użyliśmy nieco tańszego produktu. Pewnie z tego też powodu dziś, gdy mięso jest łatwiej dostępne, bryzole zostały wyparte przez inne formy kotletów. Warto jednak wracać do takiego przepisu ze względu na smak.
To najlepsze buraki, jakie jadłam w życiu. Robię 75 słoików na zimęSmażone siekane mięso
Na bryzol świetnie więc nadają się tłustsze kawałki tuszy wieprzowej lub wołowej. W tym przepisie proponujemy użyć antrykotu wołowego, można też sięgnąć po łopatkę, rozbratel, a także wieprzową karkówkę.
Składniki
- ½ kg antrykotu wołowego
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 duża cebula
- 250 g pieczarek
- Mąka do obtoczenia, olej do smażenia
- Sól, pieprz
Kotlety z siekanego mięsa
Cebulę kroimy w pióra, a pieczarki na plasterki. Mięso kroimy w mniejsze kawałki i siekamy ostrym nożem tak drobno, jak się da. Nie musi być dokładnie zmielone – nada to ciekawej struktury bryzolom.
Mięso przekładamy do miski. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy na kleistą masę.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Z mięsa formujemy płaskie, dość cienkie kotlety i smażymy z obu stron na rumiano. Po usmażeniu zdejmujemy je na talerz.
Na tę samą patelnię dodajemy jeszcze nieco masła i smażymy cebulkę, aż się zeszkli. Następnie ją też zdejmujemy, a na patelni podsmażamy pieczarki. Podajemy wszystko razem w towarzystwie gotowanych ziemniaków i sałatki.
Wypróbuj też przepis na sałatkę meksykańską i poznaj magiczne własności jarzębiny.