Smakosze.pl
Kotlety mielone nigdy nie były lepsze

tgchan, Getty Images

Soczyste kotlety mielone według przepisu Kuronia

26 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety mielone pojawiają się na polskich stołach praktycznie w każdym tygodniu, dlatego warto robić je jak najlepiej. Poniższy przepis od Kuronia pozwala osiągnąć wyżyny smaku i przyjemności. Co więcej, receptura ta jest banalnie prosta, więc każdy może

Kotlety mielone są daniem, który każdy z nas uwielbia i często smakuje. Mięsna masa z dodatkami, najczęściej panierowana i smażona lub pieczona - podaje się je najczęściej z ziemniakami i surówką lub sałatką. Taka kompozycja sprawia, że ślinka sama cieknie. 

Jeśli od lat przygotowujesz je wedle swojego własnego przepisu, daj szansę wersji Kuronia. Jego zmysł kulinarny pozwala stworzyć z tej polskiej klasyki coś niesamowitego - wnętrze jest soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca i nadająca całości przyjemnej faktury.

Kotlety mielone od Kuronia

Podczas robienia mielonych trzeba bardzo dużą uwagę przyłożyć do jakości składników. Bardzo ważna jest proporcja pomiędzy mięsem a tłuszczem. To właśnie tłuszcz nadaje daniu soczystości i wilgotności. Dlatego w sklepie warto wybrać mięso, które ma trochę tłuszczu, lecz nie jest całkowicie białe.

Zamiast zwykłego oleju zalecamy wykorzystanie masła klarowanego - dzięki odfiltrowaniu białek masło ma znacznie wyższych punkt dymienia, a jego smak przechodzi do kotletów. Maślany aromat zwiększa także przyjemność podczas jedzenia, więc warto spróbować. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak ugotować flaczki, aby nie było czuć z nich nieprzyjemnego zapachu. W tym tekście z kolei prezentujemy listę produktów, których pod żadnym pozorem nie wolno wrzucać do kuchennego zlewu.

Przepis na kotlety mielone Kuronia

Składniki: 

  • 1 bułka pszenna, czerstwa

  • szklanka mleka

  • 1 duża cebula

  • 500 g mielonej wieprzowiny np.

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka majeranku

  • sól

  • pieprz

  • bułka tarta 

  • olej roślinny/masło klarowane

Czerstwą bułkę namocz w mleku. Odciśnij z niej mleko i rozdrobnij w palcach. Dodaj do niej mielone mięso, podsmażoną cebulę posiekaną w kostkę, jajko, majeranek, sól oraz pieprz. Zacznij wyrabiać masę do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. 

Nie przesadź jednak - zbyt długie zagniatanie sprawi, że kotlety wyjdą gumowate i niesmaczne. Następnie uformuj porcje masy w kształt kotletów. Na osobnym talerzu rozsyp bułkę tartą i zapanieruj każdy kotlet. 

Na patelni rozgrzej wybrany rodzaj tłuszczu. Gdy będzie już gorący, smaż kotlety z obu stron na brązowy kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak buraczki zasmażane, mizeria, ziemniaki czy nawet frytki. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: dziecisawazne.pl; haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >