Kotlety mielone nigdy nie były lepsze
tgchan, Getty Images

Soczyste kotlety mielone według przepisu Kuronia

Kotlety mielone pojawiają się na polskich stołach praktycznie w każdym tygodniu, dlatego warto robić je jak najlepiej. Poniższy przepis od Kuronia pozwala osiągnąć wyżyny smaku i przyjemności. Co więcej, receptura ta jest banalnie prosta, więc każdy może przygotować ją z łatwością.

Kotlety mielone są daniem, który każdy z nas uwielbia i często smakuje. Mięsna masa z dodatkami, najczęściej panierowana i smażona lub pieczona - podaje się je najczęściej z ziemniakami i surówką lub sałatką. Taka kompozycja sprawia, że ślinka sama cieknie.

Jeśli od lat przygotowujesz je wedle swojego własnego przepisu, daj szansę wersji Kuronia. Jego zmysł kulinarny pozwala stworzyć z tej polskiej klasyki coś niesamowitego - wnętrze jest soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca i nadająca całości przyjemnej faktury.

Kotlety mielone od Kuronia

Podczas robienia mielonych trzeba bardzo dużą uwagę przyłożyć do jakości składników. Bardzo ważna jest proporcja pomiędzy mięsem a tłuszczem. To właśnie tłuszcz nadaje daniu soczystości i wilgotności. Dlatego w sklepie warto wybrać mięso, które ma trochę tłuszczu, lecz nie jest całkowicie białe.

Zamiast zwykłego oleju zalecamy wykorzystanie masła klarowanego - dzięki odfiltrowaniu białek masło ma znacznie wyższych punkt dymienia, a jego smak przechodzi do kotletów. Maślany aromat zwiększa także przyjemność podczas jedzenia, więc warto spróbować.

Błyszcząca czy matowa strona folii nadaje się do pieczenia?Błyszcząca czy matowa strona folii nadaje się do pieczenia?Czytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak ugotować flaczki, aby nie było czuć z nich nieprzyjemnego zapachu. W tym tekście z kolei prezentujemy listę produktów, których pod żadnym pozorem nie wolno wrzucać do kuchennego zlewu.

Przepis na kotlety mielone Kuronia

Składniki:

  • 1 bułka pszenna, czerstwa
  • szklanka mleka
  • 1 duża cebula
  • 500 g mielonej wieprzowiny np.
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej roślinny/masło klarowane

Czerstwą bułkę namocz w mleku. Odciśnij z niej mleko i rozdrobnij w palcach. Dodaj do niej mielone mięso, podsmażoną cebulę posiekaną w kostkę, jajko, majeranek, sól oraz pieprz. Zacznij wyrabiać masę do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.

Nie przesadź jednak - zbyt długie zagniatanie sprawi, że kotlety wyjdą gumowate i niesmaczne. Następnie uformuj porcje masy w kształt kotletów. Na osobnym talerzu rozsyp bułkę tartą i zapanieruj każdy kotlet.

Na patelni rozgrzej wybrany rodzaj tłuszczu. Gdy będzie już gorący, smaż kotlety z obu stron na brązowy kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak buraczki zasmażane, mizeria, ziemniaki czy nawet frytki. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: dziecisawazne.pl; haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł