Smakosze.pl Przepisy Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce
canva/Jan Mach

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

26 września 2021

Nie ma nic pyszniejszego niż chrupiące schabowe. Dzięki panierce z masy maślankowej i mąki będą również soczyste jak nigdy dotąd. Spróbujcie wyjątkowej receptury.

Wydawać by się mogło, że nie ma nic lepszego niż tradycyjny schabowy . Jednak niewielka zmiana w sposobie przygotowania panierki przenosi to danie na wyższy poziom i nadaje wyjątkowego charakteru .

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na przepyszne kotlety w maślankowej panierce

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości

  • 2 jaja

  • 2 szklanki maślanki 2 szklanki mąki pszennej

  • olej do smażenia

  • przyprawy w ilości do smaku: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, suszone zioła

Przygotowanie:

Schab dokładnie myjemy , kroimy na około 5 równych kawałków. Mięso rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kotlety mogą wyjść duże, ważne jest jednak, aby nie były grube. W misce umieszczamy maślankę, jaja, sól, pieprz, paprykę oraz suszone zioła. Dokładnie mieszamy.

Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju — tak, aby utworzył około 2 cm warstwę — i rozgrzewamy. Do niewielkiego naczynia wsypujemy mąkę. Panierowanie zaczynamy od obtoczenia mięsa w mące pszennej . Następnie zanurzamy kotlety w masie maślankowej i pozostawiamy na około 2 minuty. Po upływie tego czasu ponownie obtaczamy w mące .

Tak przygotowane schabowe wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na dużym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszamy ogień do średniego i s mażymy jeszcze przez około 2 – 3 minuty z obu stron .

Gotowe kotlety osuszamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Podajemy je z ziemniakami z wody i kapustą kiszoną. Koniecznie przygotujcie jej zapas — wskazówki znajdziecie w naszym przepisie . Możecie je również zaserwować z mizerią .

kotlet schabowy
kotlet schabowy

Źródło zdjęcia: canva/Juan Jimenez

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy