Smakosze.pl Przepisy Soczyste udo indyka pieczone w brytfannie smakuje obłędnie. Ten indyk nigdy nie będzie suchy
YouTube/@Gotuj to sam!!!

Soczyste udo indyka pieczone w brytfannie smakuje obłędnie. Ten indyk nigdy nie będzie suchy

10 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Dzięki tej metodzie twój indyk już nigdy nie wyjdzie suchy. Rodzina będzie prosiła, abyś robiła je częściej. Wszystko za sprawą pieczenia w brytfannie.

Alternatywa dla kurczaka

Indyk to praktycznie jedyny konkurent kurczaka. Jest bardzo do niego podobny w smaku, ale dużo lepiej wypada pod względem zdrowotnym. Co więcej – jest niezwykle wydajny. Za stosunkowo niewielką cenę masz obiad dla całej rodziny. Mięso z indyka jednak dość łatwo przesuszyć.

Unikałem przygotowania dań z indyka, właśnie dlatego, że parę razy go przesuszyłem. Pewnego dnia znalazłem jednak sposób jak zrobić go dobrze. Udało się. Rozwiązaniem okazało się pieczenie go w brytfannie oraz marynowanie mięsa. Sprawdź, jak to zrobić, smaczny indyk powinien udać się też tobie.

indyk.jpg
Canva/@Vladimir Mironov
Na promocji w Biedronce kupiłem łopatkę za 8,49 zł. Teraz za 20 zł mam obfity obiad dla całej rodziny

Czy coś oprócz indyka będzie potrzebne?

Oprócz świeżego uda z indyka, będziesz potrzebować jedynie przypraw. To dzięki nim i długiemu marynowaniu to mięso tak obłędnie i soczyście smakuje. Zerknij, co będzie ci potrzebne i ruszaj do sprawdzonego sklepu po mięso. Podobny przepis znajdziesz na kanale Gotuj to sam!!!, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • około 1,5 kilogramowe udo z indyka
  • 100 ml wody
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa
  • słodka papryka
  • pieprz cayenne
  • mielony imbir
  • mielona kolendra
  • mielony tymianek
  • sól

Przepis na soczystego indyka

Zacznij od umycia i wystarcza mięsa . Następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie. Do małej miseczki wlej oliwę. Przez praskę wyciśnij ząbki czosnku i dodaj do oliwy .

Wsyp do miseczki odrobinę ostrego pieprzu cayenne oraz łyżeczkę czerwonej papryki, imbiru, kolendry i tymianku . Wlej wodę i dodaj odrobinę soli. Marynatę dokładnie wymieszaj.

Następnie polej nią mięso, a później dokładnie je natrzyj. Mięso odstaw do lodówki na minimum 6 godzin . Tylko to spowoduje, że mięso naprawdę będzie smaczne.

Po zamarynowaniu piecz przez pierwsze 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz już tylko przez 30 minut . Gotowe mięso z chrupiącą skórką podawaj z ziemniaki i twoją ulubioną surówką. Prawda, że niesamowicie pachnie? Sprawdź, co zdenerwowało księdza w tym kontrowersyjnym lokalu oraz dowiedz się, dlaczego należy wyciągać liść laurowy z potraw .

marynowanie.jpg
YouTube/@Gotuj to sam!!!
Żadne nuggetsy, żadne skrzydełka. Odkąd siostra zdradziła mi przepis, robię popcorn z kurczaka jak z KFC
Przenigdy nie wyrzucaj czerstwych pączków. 1 trick i będą smakować lepiej niż świeże
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy