Smakosze.pl Przepisy Soczyste żeberka w kiszonej kapuście - syte danie na jesienne chłody
canva/manyakotic, Getty Images

Soczyste żeberka w kiszonej kapuście - syte danie na jesienne chłody

28 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Po całym dniu pracy jesienią, gdy za oknem ciemno robi się bardzo wcześnie i panują nieprzyjemne chłody, żeberka pieczone w kapuście kiszonej będą idealne. Łatwe w przygotowaniu danie smakuje wybornie i doskonale rozgrzewa zziębnięte ciało. Mięso samo odchodzi od kości, a kwaśność kapusty równoważona jest słodkimi suszonymi śliwkami.

Pieczone żeberka są jednym z najsmaczniejszych sposobów na obiad, który nie wymaga zbyt wielu przygotowań. Mięso samo dochodzi w piekarniku i wystarczy podać je z kilkoma kromkami świeżego chleba, aby cieszyć się sycącym oraz rozgrzewającym posiłkiem.

Żeberka zawdzięczają swoją soczystość głównie dzięki dużej zawartości tłuszczu, który podczas pieczenia wytapia się i nawilża mięso. Kość także przyczynia się do poprawy smaku i delikatności mięsa dzięki temu, że równomiernie rozprowadza temperaturę do każdego zakamarka żeberek.

Przepis na pieczone żeberka w kiszonej kapuście

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych

  • 3 łyżki oleju

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • duży kawałek wędzonego boczku

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • garść suszonych śliwek

  • garść suszonych grzybów

  • pieprz

  • sól

  • 5 liści laurowych

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 2 łyżeczki kminku

  • 3 łyżeczki majeranku

Zacznij od wycięcia błony z żeberek, która znajduje się w chudszej części mięsa. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki po dwie kości. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż każde żeberka z każdej strony na złocisty kolor. Po podsmażeniu odłóż je na bok.

Boczek pokrój w większą kostkę i wrzuć go na patelnie po żeberkach. Gdy wytopi się z niego dużo tłuszczu, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż całość, aż cebula nabierze złotego koloru. Pod koniec dodaj siekany czosnek. Na patelnie wrzuć posiekaną kapustę (opłucz ją, jeśli jest zbyt kwaśna), suszone śliwki i namoczone grzyby wraz z wodą.

Dopraw kapustę zielem angielskim, liśćmi laurowymi, majerankiem, kminkiem, solą oraz pieprzem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Połowę kapusty włóż do żaroodpornego naczynia i rozłóż na niej żeberka. Przykryj je resztą kapusty i wstaw do piekarnika na 2 godziny. Piecz całość pod przykryciem.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej zdaniu Makłowicza na temat polskiej kuchni. Ten tekst wyjawia przepis na pyszne kotlety schabowe według Jakuba Kuronia.

Żeberka pieczone z kiszoną kapustą

Źródło zdjęcia: canva/Sebalos, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy