Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sos śmietanowo-koperkowy do pulpetów. Fantastyczny dodatek
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.02.2022 01:00

Sos śmietanowo-koperkowy do pulpetów. Fantastyczny dodatek

Sos śmietanowo koperkowy do pulpetów
canva/Lesyy

Sos śmietanowo- koperkowy do pulpetów jest jednym z najlepszych sosów do delikatnych, mięsnych kuleczek. Bazą do sosu jest lekki, ale aromatyczny wywar ugotowany z marchewki, pora i liścia laurowego. Poznaj przepis na domowy sos śmietanowo- koperkowy do pulpetów bez kostki rosołowej.

Pulpety, niezależnie od tego, czy przygotowane z mięsa mielonego wieprzowego, czy drobiowego, zawsze smakują rewelacyjnie, są delikatne, miękkie, soczyste. Pulpety do obiadu będą smakować jeszcze lepiej, kiedy ugotujesz do nich sporą ilość sosu.

Domowy sos śmietanowo- koperkowy to bardzo aromatyczny dodatek do pulpetów. Przygotujesz go na prostym wywarze bez dodatku kostki rosołowej, dzięki czemu sos będzie o wiele zdrowszy i pozbawiony sztucznych ulepszaczy smaku. Do sosu możesz dodać również łyżeczkę tartego chrzanu, który podbije cały smak i doda ostrości.

Pulpety w sosie śmietanowo- koperkowym są genialnym pomysłem na obiad, podaj je z tłuczonymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym, a znikną z talerzy błyskawicznie. Jeśli chcesz, żeby sos miał mięsny posmak, przed dodaniem śmietany i mąki obgotuj w nim pulpety.

Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny sos do pulpetów- tu poznasz przepis na pulpety w sosie kurkowym, czyli danie idealne w chłodne, jesienne i zimowe dni.

Przepis na sos śmietanowo- koperkowy do pulpetów

Składniki:

  • pęczek koperku

  • 250 ml śmietany 18%

  • 750 ml wody

  • mała marchewka

  • liść laurowy

  • biała część pora

  • sól, pieprz

  • łyżeczka chrzanu tartego (opcjonalnie)

  • łyżka mąki pszennej

Jak zrobić sos śmietanowo- koperkowy do pulpetów?

Do garnka włóż całą marchewkę, por, dodaj liść laurowy, zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut od momentu wrzenia. Dodaj posiekany pęczek koperku i gotuj do miękkości marchewki.

Pęczek koperku

Źródło zdjęcia: canva/Lidante Wyjmij warzywa, śmietanę wymieszaj z odrobiną zimnej wody i łyżką mąki i dodaj do wywaru, wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos, dopraw go do smaku solą, pieprzem, ewentualnie chrzanem.

Tagi: Obiad Danie Sos