Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.01.2022 01:00

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Sos warzywny do makaronu
canva/VeselovaElena

Sos warzywny do makaronu z czerwoną soczewicą, cukinią i papryką to pomysł na wyśmienity, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Pożywny, aromatyczny sos doskonale łączy się z każdym rodzajem makaronu, tworząc pyszne danie. Poznaj przepis na sos warzywny do makaronu.

Makaron to zawsze świetny pomysł na obiad. Niezależnie od tego, czy przygotujesz do niego sos mięsny, śmietanowy, czy warzywny, zawsze wyjdzie smacznie i zniknie z talerzy błyskawicznie. Sos warzywny z soczewicy, papryki i cukinii to mój kulinarny hit, każdy go chwali i prosi o przepis.

Soczewica czerwona jest delikatniejsza od białej, ma mniejsze ziarna i ugotujesz ją w 15-20 minut. Czerwona soczewica nie posiada łupinek, przez co jest łatwo przyswajalna przez organizm, jest sycąca, ale nie powoduje wzdęć.

Wszystkie warzywa do sosu podsmażam na oliwie z oliwek, następnie duszę w bulionie warzywnym, aby całe danie miało jeszcze pełniejszy smak i aromat. Sos warzywny możesz również przygotować w większej ilości, włożyć do słoików i pasteryzować, aby następnym razem zrobić pyszny obiad w 5 minut.

Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity makaron z sosem- tu poznasz przepis na bosko kremowy sos z mascarpone i roszponką, idealny na lunch i obiad.

Przepis na sos warzywny do makaronu

Składniki:

  • szklanka soczewicy czerwonej

  • cukinia

  • papryka czerwona

  • cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • pęczek natki pietruszki

  • szklanka bulionu warzywnego

  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej do smaku

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić sos warzywny do makaronu?

Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą. W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, oprósz mieloną papryką słodką i smaż przez kilka minut.

Do garnka włóż soczewicę, podsmaż jeszcze chwilę, wlej gorący bulion, przykryj i duś na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Co jakiś czas sprawdzaj poziom bulionu, w razie potrzeby dolej odrobinę wody.

Czerwona soczewica

Źródło zdjęcia: canva/Zerbor Gdy soczewica i warzywa będą już miękkie, dodaj dużą porcję posiekanej natki pietruszki, dopraw do smaku solą, pieprzem i zblenduj na gęsty sos. Polej nim makaron. Smacznego.

Tagi: Makaron Obiad Sos