Smakosze.pl Przepisy Spód zrób z herbatników, środek z jogurtu, wierzch z owoców. Ten sernik przygotujesz w 10 minut
Fot. Canva/inguaribile

Spód zrób z herbatników, środek z jogurtu, wierzch z owoców. Ten sernik przygotujesz w 10 minut

26 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Smaczne ciasto w kilka minut? Wydaje się, że to niemożliwe, a jednak z tym przepisem na pewno się uda. W dodatku jego smak zachwyca. Dlatego wypróbuj ten łatwy przepis na smaczny i orzeźwiający przysmak, a nikt z domowników nie będzie zawiedziony. Tylko uważaj, bo ten smak uzależnia – na pewno poproszą o dokładkę.

Najszybszy deser na wiosnę

Nie znam lepszego sposobu na wiosenny deser niż ten, który zaprezentuję ci w dalszej części. Jest doskonały pod każdym względem a przy tym prawdziwie uniwersalny. To sernik bez pieczenia, który zrobisz z podstawowych składników, a który możesz dowolnie ozdobić.

Na szczególną uwagę zasługują tu owoce. To one nadają całości soczystości, świeżości, ale też – smaku. Na wierzch możesz dodać swoje ulubione. Świetnie sprawdzą się tutaj te świeże, jak truskawki, maliny, jagody, ale też te z puszki, jak ananas, czy brzoskwinie.

świeże owoce.jpg
Fot. Canva/MarianVejcik
Do zupy z botwiny dolewam szklankę tego płynu. Sposób znam od babci, smak to mistrzostwo świata

Dzięki składnikom będzie błyskawicznie

Dzięki najprostszym składnikom ciasto robi się je błyskawicznie. Nie wymaga pieczenia, bo za spód odpowiadają pokruszone herbatniki. Nadzienie zaś powstaje z serka i jogurtu. Spójrz na listę umieszczona poniżej i sprawdź, co będzie ci potrzebne.

Składniki:

  • 200 g ulubionych herbatników
  • 150 g masła
  • 75 g cukru
  • 280 g serka śmietankowego
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 100 g śmietanki 36%
  • ulubione owoce świeże lub z puszki

Przepis na ciasto w 10 minut

Rozpocznij od pokruszenia herbatników, a następnie przełóż je do miski. Dodaj miękkie masło. Wszystkie produkty zblenduj na jednolitą i gładką masę. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią masę z herbatników i równomiernie ją rozprowadź. Następnie ubij, tworząc w ten sposób solidny i twardy spód.

Jogurt grecki przełóż do miski i za pomocą miksera wymieszaj go z cukrem, serkiem śmietankowym i śmietanką. Niech powstanie sztywny krem. Wyłóż go na spód z herbatników i równomiernie rozprowadź . Wierzch udekoruj swoimi ulubionymi owocami. Ciasto włóż na około 3 godziny do lodówki, żeby stężało i gotowe. Sprawdź, co nowego przygotował Samsung oraz dowiedz się, jak przygotować obłędne kotlety schabowe .

owoce na cisto.jpg
Fot. Canva/Jupiterimages
Ciasto z rabarbarem robię tylko z przepisu siostry Anastazji. Smakuje lepiej niż z cukierni
Rozbij jajko i wrzuć do wrzątku z tym dodatkiem. Nie ma lepszego śniadania
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy