Ciasto z rabarbarem robię tylko z przepisu siostry Anastazji. Smakuje lepiej niż z cukierni
Zaczyna się sezon na rabarbar, dlatego skorzystaj z przepisu siostry Anastazji. Dzięki niemu upieczesz znakomite ciasto z rabarbarem. Wypiek smakuje lepiej od tych z cukierni. Wszystko dzięki pewnemu składnikowi, na który stawia popularna zakonnica.
Ciasto z rabarbarem upiecz wiosną
Trwa sezon na rabarbar, więc warto sięgnąć po to warzywo, które w kuchni traktujemy jak owoc. Przepis siostry Anastazji na apetyczne ciasto z rabarbarem przyda się każdej gospodyni. Sekret smaku tego ciasta zależy od dodatku, którego nie szczędzi popularna zakonnica. Siostra Anastazja do ciasta z rabarbarem dodaje maślankę.
Ciasto wychodzi delikatne i smakuje lepiej niż z cukierni. Z jego przygotowaniem szybko sobie poradzisz. Poznaj przepis na ciasto, które jest symbolem wiosny. Rabarbar doda mu kwaskowatego smaku, a maślanka delikatności. Poniżej znajdziesz recepturę na ciasto z rabarbarem od siostry Anastazji.
Biedronka właśnie potwierdziła. Tylko dziś od 20:00 do 23:30 produkty tańsze nawet o 40%Jak upiec ciasto z rabarbarem od siostry Anastazji?
Składniki:
- 1 kg mąki tortowej
- 3 jajka
- ¼ kg rabarbaru
- ¼ kg cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 370 ml maślanki
- pół szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta z rabarbarem zacznij od ubicia jajek z cukrem. Do puszystej piany wlej maślankę. Powinna mieć ona temperaturę pokojową. Składniki zmiksuj, wlej olej i stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż pokrojony rabarbar. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Po upływie tego czasu ciasto możesz zostawić do ostygnięcia lub od razu podawać.
Ciasto z rabarbarem, czyli pyszny deser
Ciasto z rabarbarem ma delikatnie słodki smak, ale też nie brakuje mu kwaskowatości. To wypiek dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt słodkimi deserami. Ciasto po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem. Dzięki przepisowi siostry Anastazji ciasto wychodzi delikatne i puszyste.
Z rabarbaru najlepiej korzystać w kuchni do połowy czerwca. Wówczas jest najsmaczniejszy i najbardziej delikatny. Takie ciasto z rabarbarem będzie jak znalazł na majówkę. Niejeden łasuch będzie chciał go spróbować. Pisaliśmy o tym, jak zrobić surówkę z młodej kapusty z wybornym sosem. Podawaliśmy przepis na kotlety z selera najlepsze na piątkowy obiad.