Smakosze.pl Przepisy Sprawdziłam przepis na chleb bez zakwasu i bez zagniatania. By wyszedł, musiałam pamiętać o tych szczegółach
Źródło własne

Sprawdziłam przepis na chleb bez zakwasu i bez zagniatania. By wyszedł, musiałam pamiętać o tych szczegółach

21 stycznia 2024
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Mieliście kiedyś okazję upiec własny chleb? Większość osób myśli, że to zadanie zarezerwowane jedynie dla wtajemniczonych. W sieci można jednak znaleźć wiele przepisów na proste domowe pieczywo. Postanowiłam wypróbować jeden z nich, poniżej zdradzam, czy było warto.

Domowy chleb dostępny dla każdego

Chleb w naszej kulturze zajmuje szczególne miejsce. Dziwi wiec, że tak niewiele osób decyduje się na wypiekanie własnego. Do stworzenia swojego chleba nie potrzebujesz ani specjalistycznych maszyn, ani nawet szczególnych umiejętności. Warto jednak pamiętać o kilku niuansach, które gwarantują sukces.

Nie musisz chodzić do luksusowych piekarni, by cieszyć się smakiem świeżego pieczywa. Chleb, który zademonstruję poniżej, zrobisz z dosłownie kilku składników. Najtrudniejszą częścią całej operacji jest czekanie, aż bochenek w końcu się upiecze. Uważaj jednak, by nie popełnić błędów, na które ja się nabrałam.

składniki na chleb.jpg
Źródło własne
Ogórki kiszone wyszły miękkie lub puste w środku? Niestety, wszystkiemu winne są te błędy

Domowy chleb zrobisz z 4 składników

Wiele osób uważa, że do wypieku chleba potrzebny jest zakwas . Nic bardziej mylnego, możecie upiec go na zwykłych drożdżach. Pieczywo zrobione bez zakwasu nie będzie miało charakterystycznego kwaskowatego posmaku, ale nadal może być wyśmienite . Mi zrobienie chleba od podstaw zajęło mi niecałe 2 godziny .

Lista składników do wyczarowania swojego chleba jest prosta i krótka . Ja miałam wykorzystać 400 g mąki pszennej (typ 750), 1 opakowanie drożdży instant (7 g) łyżeczkę soli i ½ łyżeczki cukru. Dodatkowo potrzebowałam 300 ml wody i odrobiny oleju do wysmarowania naczynia . Rzeczywistość zweryfikowała nieco te proporcje , szczegóły znajdziesz w tekście poniżej.

Do upieczenia chleba wbrew pozorom nie jest potrzebna specjalna maszyna . Można obejść się także bez specjalistycznego żeliwnego gara . Wystarczy domowy piekarnik i naczynie żaroodporne. Podczas dalszej lektury dowiesz się, co zrobić krok po kroku .

Ten chleb wyjdzie każdemu pod jednym warunkiem

Pieczenie chleba zaczęłam od aktywowania drożdży . Wsypałam je do miski, wymieszałam z cukrem i zalałam wodą. Wystarczyło 10 minut, bym mogła przystąpić do dalszej pracy . Na razie szło jak z płatka.

drożdże.jpg
Źródło własne

Drożdże przelałam wraz z zawartością do dużej miski z mąką i solą . Całość zaczęłam mieszać z pomocą haków miksera. Tu pojawił się pierwszy zgrzyt, bowiem ciasto jak na mój gust było stanowczo zbyt rzadkie . Ten punkt receptury należało koniecznie skorygować.

ciasto przed mieszaniem.jpg
Źródło własne

Chleb piekłam po raz pierwszy, więc szczególnie starannie odmierzałam wszelkie gramatury . Jasne jednak było, że mąki w przepisie jest zdecydowanie zbyt mało. Dosypywałam jej więc „na oko" , aż konsystencja ciasta wydawała się zadowalająca. Wszystko przykryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na godzinę .

Ostatnia prosta przy wypieku własnego chleba

Kiedy minęła godziną, wyjęłam ciasto na blat oprószony mąką . Zagniatałam je jeszcze przez chwilę, a na koniec uformowałam z niego bochenek . Przełożyłam go do naczynia żaroodpornego, zaś samo naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni . Piekłam zgodnie z przepisem- 30 minut pod przykryciem i kolejne 40 minut bez .

ciasto w naczyniu.jpg
Źródło własne

Czas pieczenia to moim zdaniem kolejny punkt, który wymaga kontrolowania . Mam wrażenie, że w moim przypadku był od o kilka-kilkanaście minut za długi. Chleb nie przypalił się, jednak wierzch wyszedł mocno spieczony . Na szczęście w smaku okazał się pyszny.

Przyznam, że sama jestem zaskoczona, jak dobry wyszedł mi mój pierwszy domowy chleb . Z pewnością będę wracać do tego sposobu, bowiem jest prosty, tani i przede wszystkim smaczny. Koniecznie sprawdź ten przepis, pamiętaj jedynie, że gotowanie to nie matematyka i wszystko należy zawsze kontrolować i w razie potrzeby modyfikować. Z tego miejsc życzę samych udanych wypieków.

Zapomnij o dodawaniu tego składnika do faworków. w .

gotowy bochenek.jpg
Źródło własne
Wlewam jajka na placek i smażę. Dodaję coś jeszcze i domownikom bardziej smakuje niż pizza
Nikt mi nie wierzy, że sam robię to ciasto. Wygląda i smakuje jak z najdroższych cukierni
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy