Smakosze.pl Przepisy Sprytne sposoby na wykorzystanie obierek po jabłkach
canva/stickasa, Getty Images

Sprytne sposoby na wykorzystanie obierek po jabłkach

9 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Choć zaleca się jeść jabłka w całości razem ze skórką, nie zawsze mamy taką możliwość - do szarlotki owoce muszą zostać bowiem obrane. Jeśli zostało ci sporo obierek, nie wyrzucaj ich do kosza na śmieci. Zamiast tego możesz wykorzystać je do zrobienia pysznych cynamonowych przekąsek, czy kompotu ze skórek.

Skórka z jabłek zawiera najwięcej wartości odżywczych w całym owocu, dlatego pozbywanie się jej jest wyjątkową stratą. Niektórzy nie lubią jej lekko gorzkiego smaku i specyficznej faktury - mamy na to idealny sposób. Więcej już nigdy nie zutylizujesz nawet jednej skórki.

Obierki można dodać do kompotu, co nada mu więcej smaku, a także wypełni go witaminami i minerałami. Dzisiaj zajmujemy się mimo wszystko cynamonową przekąską, która sprawdza się jako coś do przegryzienia, a także na imprezach i innych wydarzeniach. Miseczka z chrupiącymi chipsami owocowymi dodatkowo pięknie wygląda i ozdabia podana do stołu.

Przepis na jabłkowe chipsy z cynamonem

Składniki:

  • 400 g świeżo obranych skórek z jabłek

  • 2 łyżki drobno zmielonego cynamonu

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżki oleju kokosowego

Obierki przed obtoczeniem należy dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie wysuszyć ręcznikiem kuchennym. Cynamon połącz w jednej miseczce z cukrem (najlepiej użyć drobnego cukru do wypieków), a w drugiej umieść olej.

Skórki na początku pokrój na kawałki przypominające wielkością chipsy. Zanurz je w oleju (jeśli olej kokosowy jest zestalony, podgrzej go delikatnie w kąpieli wodnej), a później obtaczaj z obu stron w cynamonowym cukrze.

Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza. Skórki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blachę i piecz obierki przez około 15 minut. Uważaj, aby żaden ze składników się nie przypalił. Gdy skórki będą chrupiące, wyłóż je i podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić domową kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Ten tekst wyjawia niezwykły trick z wykorzystaniem obierek po ziemniakach.

Obieranie jabłek

Źródło: canva/jasonocook, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ograniczamsie Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy