Jak zrobić domową kandyzowaną skórkę z pomarańczy?
Kandyzowana skórka z pomarańczy jest popularnym dodatkiem do ciast i wielu deserów, szczególnie w okresie około świątecznym. Nie warto jednak kupować jej w sklepie - zamiast tego polecamy przygotowanie jej samodzielnie, co jest procesem prostym i tanim. W taki sposób można łatwo kontrolować zawartość cukru, a także mieć pewność, że w skórce nie znajdują się żadne chemiczne dodatki.
Kandyzowana skórka z pomarańczy najczęściej wykorzystywana jest jako element dekoracyjny bądź nadający smak wypiekom czy deserom. Można z niej również zrobić prostą i szybką przekąskę, maczając ją w roztopionej czekoladzie. Większość z nas wyrzuca skórkę po obraniu owocu, jednak smak domowego kandyzowanego łakocia jest zbyt dobry, aby pozwolić sobie na takie marnotrawstwo.
W 100 gramach skórki kandyzowanej znajduje się około 300 kalorii, jednak rzadko je się jej aż tyle. Niewielkie ilości w zupełności wystarczają, aby ozdobić lub doprawić ciasto, a jej właściwości są na tyle duże, że można pozwolić sobie na nią od czasu do czasu. Taka skórka poprawia metabolizm, łagodzi kaszel, nerwowość, wspomaga organizm przy wymiotach, czkawce, osteoporozie, a także obniża cholesterol.
Przepis na domową kandyzowaną skórkę z pomarańczy
Składniki:
6 dużych pomarańczy
2 szklanki cukru
pół szklanki wody
Pomarańcze umyj pod bieżącą wodą i dokładnie wyszoruj je delikatną szczotką. Osusz je ręcznikiem kuchennym i obierz ze skórki. Uważaj przy tym, aby nie odkroić białej części, nazywanej albedo. To ona odpowiada za gorzki smak skórki.
Ściągniętą z owoców skórkę posiekaj w drobniejsze kawałki, mogą być paseczki lub drobna kostka. W rondelku zagotuj wodę i wrzuć do niej skórkę. Gotuj przez 5 minut, odcedź, wlej ponownie wodę i jeszcze raz gotuj przez 5 minut.
W osobnym garnku umieść pół szklanki wody oraz cukier. Wrzuć do nich skórki i gotuj bez przykrycia na najmniejszym ogniu przez około 45 minut, aż woda wyparuje, a skórki zrobią się lekko przezroczyste. Przełóż ją do czystych i wyparzonych słoików, zalej syropem i przechowuj w lodówce. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się czym zastąpić zwykły proszek do pieczenia. Ten tekst wyjawia przepis na domowy ocet jabłkowy z obierków.
Źródło zdjęcia: canva/zkruger, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnia.wp.pl Zapraszamy na nasz Instagram