Smakosze.pl Przepisy Staropolski omlet z kapustą włoską
canva/Martyna87

Staropolski omlet z kapustą włoską

9 października 2021

Omlet możemy przyrządzić zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. W kuchni staropolskiej królował przepis z dodatkiem kapusty włoskiej. Spróbujcie niezwykłego połączenia chrupiącego warzywa i delikatnej masy jajecznej, którego smak pozostanie z wami na długo.

Po włoską kapustę sięgamy w naszej kuchni niezbyt często. A szkoda, bo możemy z nią zrobić znacznie więcej niż tylko wrzucić ją do rosołu. Spróbujcie przygotować gołąbki albo pyszny omlet staropolski , który wam dziś proponujemy. Z pewnością skradnie on wasze serca.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszny omlet z kapustą

Składniki:

  • szklanka drobno posiekanych liści kapusty włoskiej

  • 1 cebula

  • 2 łyżki drobno pokrojonego boczku wędzonego

  • 2 łyżki oliwy

  • 5 jaj

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 2 łyżki wina białego wytrawnego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i rumienimy pokrojony boczek. Zdejmujemy go przy pomocy łyżki cedzakowej, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulkę .

Gdy się zeszkli, dodajemy kapustę i wlewamy wino. Chwilę smażymy, aż alkohol odparuje. Jaja roztrzepujemy w misce wraz z przyprawami.

Powstałą masą zalewamy kapustę i przykrywamy patelnię. Smażymy na małym ogniu, aż wierzch omletu dobrze się zetnie. Podajemy z boczkiem w towarzystwie świeżych warzyw lub pikantnej surówki.

Z omletem doskonale skomponuje się surówka z marchwi i chrzanu . Możecie do niego podać również chrupiący colesław. Wykonany z czerwonej kapusty doda koloru jajecznemu daniu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis .

Jaja w misce
Jaja w misce

Źródło zdjęcia: canva/chengyuzheng

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: 365 obiadów na polskim stole

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy