Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pakuje rybę do słoików i wlewa tę zalewę. To jeden z jego najlepszych przepisów
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk pakuje rybę do słoików i wlewa tę zalewę. To jeden z jego najlepszych przepisów

23 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ryba w zalewie octowej to wszystkim dobrze znana przekąska. Mimo to warto wypróbować przepis Tomasz Strzelczyka, który przysmak przygotowuje w nieco inny sposób, a w dodatku z ryby, o której nikt by nawet nie pomyślał. Poznaj przepis kucharza, a dowiesz się, dlaczego zasługuje na szczególne uznanie.

Strzelczyk z najlepszym przepisem

Tomasz Strzelczyk dał się poznać jako autor ciekawych i nieskomplikowanych przepisów na tradycyjne dania. Zagłębiliśmy się w zbiór jego receptur udostępnionych w formie filmów na platformie YouTube i prawdopodobnie znaleźliśmy jego najlepszy przepis. Przygotowana według porad kucharza ryba w zalewie octowej nie ma sobie równych.

Co istotne, sposób jest łatwy i bardzo trudno jest zepsuć ten rybny przysmak. Dlatego zapoznaj się z poniższym przepisem, wypróbuj go we własnym domu, a gwarantujemy, że rodzina rybą w takim wydaniu będzie zachwycona.

karp w słoiku.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Polacy kupują ją dzieciom, a to najgorsza herbata. Omijaj szerokim łukiem

Jaką rybę wybrać?

Choć do zalewy octowej zazwyczaj trafiają śledzie, przepis Strzelczyka udowadnia, że w podobny sposób można przygotować także ulubioną rybę Polaków, czyli karpia. Jak zapowiada sam kucharz, ta ryba będzie pyszna, a powstała na jego powierzchni galaretka każdego zachwyci smakiem. Taki opis z całą pewnością zachęcił cię do wypróbowania sposoby Strzelczyka, dlatego zapoznaj się z poniższą listą, a dowiesz się, co oprócz karpia będzie ci potrzebne.

Składniki:

  • 3  wypatroszone tusze karpia
  • mąka krupczatka
  • 2 l zimnej wody
  • 2 cebule
  • 750 ml octu
  • 8 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżka pieprzu w ziarnach
  • ½ łyżki kolendry w ziarnach
  • 4 liści laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • sól

Ryba w occie – przepis

Karpia pokrój w dzwonki, pozbywając się przy tym jego płetw. Kawałki ryby przełóż do miski, obsyp je solą i dokładnie wymieszaj. Kawałki ryby obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kawałki karpia.  Gotową rybę ułóż na ręczniku papierowym, aby ociekła z nadmiaru tłuszczu.

Teraz czas na zalewę. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Warzywo przełóż do garnka z wodą. Wsyp także brązowy cukier, dwie łyżki soli, pieprz w ziarnach, kolendrę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalewę wymieszaj, a następnie gotuj ją na małym ogniu. Kiedy cebula zmięknie, wlej ocet. Gotuj, do momentu zawrzenia zalewy.

Do wyparzonych słoików włóż kawałki karpia. Zalej je zalewą wraz z dodatkiem cebuli. Słoiki szczelnie zakręć i obróć do góry dnem. Po dwóch dniach karp w zalewie octowej jest gotowy do spożycia.

Sprawdź także przepis na tani obiad dla całej rodziny oraz wypróbuj przepis na domowy syrop na odporność .

karp z zalewy.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Nic nie działa lepiej na kości niż zupa kolagenowa. Ten przepis mam od lat
W Biedronce chyba powariowali. Konieczne były limity
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy