Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nic nie działa lepiej na kości niż zupa kolagenowa. Ten przepis mam od lat
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 23.01.2025 18:20

Nic nie działa lepiej na kości niż zupa kolagenowa. Ten przepis mam od lat

Zupa kolagenowa w misce
Fot. Canva/Qwart

Zupa kolagenowa to idealna propozycja dla osób, które stosują dietę ketogeniczną. Jest ona przede wszystkim zdrowa oraz polecana do picia. Nie jest trudna do przygotowania, a jej smak zrekompensuje czas poświęcony na jej przyrządzenie. Przedstawiamy przepis na zupę kolagenową, który z pewnością Was zainteresuje. 

Właściwości zupy kolagenowej

Zupa kolagenowa, nazywana też rosłem kolagenowym, ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Działa w sposób łagodzący na stany zapalne w jelitach, wspomaga trawienie, podnosi odporność, a także poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów. Jest częstym składnikiem diet odchudzających. Zupę kolagenową gotuje się bardzo długo, ale smak oraz efekty, jakie ze sobą niesie, warte są poświęconego czasu

Kolagen do picia w szklance
Fot. Canva
W Biedronce chyba powariowali. Konieczne były limity

Zupa kolagenowa na kościach wołowych

Zupa kolagenowa to świetny wybór podczas stosowania diety ketogenicznej. Do jej przygotowania potrzebujemy następujących składników. 

Składniki:

  • 4-5 kg kości wołowych (były szpikowe oraz kości kręgosłupa pokrojone na mniejsze kawałki wielkości pół dłoni)
  • 1 cały ogon wołowy (około 2 kg)
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 4 czarne kardamony 
  • 3 anyże gwiazdkowe
  • sól

Jak przygotować zupę kolagenową?

W pierwszej kolejności przygotowujemy kości i ogon. Wyciągamy je z opakowania i dokładnie myjemy. Następnie przekładamy je do dużego garnka.

W kolejnym kroku obieramy warzywa, kroimy je w połówki w grubości i wrzucamy do garnka, w którym wcześniej umieściliśmy mięso. 

Wszystko doprawiamy solą do smaku, a także kardamonem i anyżem. Dwie ostatnie przyprawy nie są konieczne, ale ze względu na swój aromat, z pewnością podkreślą smak naszej zupy.

Gotujemy na niedużym gazie przez 12 godzin

Po tym czasie wyłączamy kuchenkę, a zupę zostawiamy do ostudzenia. Następnie możemy ją przelać do słoików a po zakręceniu włożyć do lodówki.

Kolagen do picia w szklance i w dzbanku
Fot. Canva

Sprawdź przepis na obiad z pieczarkami. Zobacz, co najlepiej dodać do kawy.