Strzelczyk piecze golonkę inaczej. Ten sposób i dodatki podkręcają jej smak
Tomasza Strzelczyka naszła chęć na golonkę. Nie tylko przyznał się do tego otwarcie, lecz także pokazał, jak ją sobie przygotowuje. Jego przepis nieco odbiega od tradycyjnego.
Golonka według Strzelczyka
Soczysta i aromatyczna golonka nie jest może wzorcową potrawą diety odchudzającej. Od czasu do czasu można sobie jednak na nią pozwolić. Zwłaszcza na przygotowaną w tak atrakcyjnej wersji jak ta, którą pokazał Tomasz Strzelczyk.
Ulubieniec polskich kucharzy ma swój przepis na to, by mięso wyszło soczyste i miękkie. Używa rękawa do pieczenia . Dodaje też ciekawy zestaw przypraw. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.
Golonka w kapuście na obiad
Oczywiście o pieczonej golonce trudno też powiedzieć, by była ekspresowym obiadem . Strzelczyk piekł swoją przez ponad dwie godziny. Zaznaczył jednak, że miłośnicy mięsa odchodzącego od kości powinni dołożyć do tego jeszcze godzinę.
Składniki
- 1 golonka tylna
- 800 g kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 2 cebule
- garść grzybów suszonych
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 szklanka piwa
- Przyprawy: pieprz ziołowy, słodka papryka, kminek, 2 liście laurowe
- Sól, pieprz
Obiad z golonki pieczonej
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę, grzybki i cebulę w piórach. Przyprawiamy rozmarynem i do smaku suszonymi przyprawami.
Do kapusty dolewamy pół szklanki piwa i wszystko razem mieszamy. Masujemy kapustę przez chwilę, a następnie dolewamy resztę piwa. Mieszamy, aż składniki się połączą, a kapusta wypije piwo.
Na golonce nacinamy skórę w kilku miejscach głębokimi cięciami . Mocno nasmarowujemy mięso solą i świeżo roztartym pieprzem. Układamy ją w naczyniu żaroodpornym wypełnionym połową kapusty.
Na wierzch golonki układamy resztę kapusty i dociskamy. Całość, razem z naczyniem żaroodpornym, wsuwamy do rękawa do pieczenia. Zamykamy je z obu stron i przekłuwamy w 3-4 miejscach.
Golonkę wstawiamy na dwie godziny do piekarnika nagrzanego do 170 stopni . Po tym czasie rozcinamy rękaw i podwyższamy temperaturę do 190 stopni. Pieczemy jeszcze przez 20 minut i podajemy.
Wypróbuj też przepisy na sałatkę z dyni i surówkę z cukinii marynowanej w rękawie .
Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA