Strzelczyk pokazał, jak robi placek po węgiersku. Bogactwo jego sosu jest niewiarygodne
Placek po węgiersku z przepisu Tomasza Strzelczyka robi wrażenie. Znany kucharz podaje go w aromatycznym i niezwykle bogatym sosie. Teraz to danie możesz zrobić we własnej kuchni i cieszyć się jego wybornym smakiem.
Placek po węgiersku w wyjątkowym sosie
Placka po węgiersku nie trzeba przedstawiać smakoszom. Jednak to danie w wykonaniu lubianego kucharza Tomasza Strzelczyka po prostu zachwyca smakiem . Wszystko przez niezwykle bogaty sos, który przyrządza Strzelczyk. Kucharz robi go z pieczarkami, papryką, pomidorami z puszki i aromatycznymi przyprawami.
Efekt jest doskonały, bo danie wychodzi wyjątkowo apetyczne, pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Zrób placek po węgiersku jak znany kucharz i ciesz wybornym smakiem tej potrawy. Posmakuje całej rodzinie i zaspokoi nawet największy głód . Ten przepis znajdziesz na kanale YouTube Tomasza Strzelczyka. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.
Jak zrobić placek po węgiersku z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- ½ kg wołowiny
- 6 ziemniaków
- 2 cebule
- 4 pieczarki
- 2 różnokolorowe papryki
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka czerwonej papryki
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
Przygotowanie dania zaczynamy od drobnego pokrojenia wołowiny i doprawienia jej pieprzem i solą. Dosypujemy też mąkę i mieszamy. Oblepione mąką mięso podsmażamy, w tym czasie siekamy cebulę, kroimy pieczarki i papryki. Warzywa dorzucamy do mięsa na patelni. Smażymy na dużym ogniu i dosypujemy przyprawy.
Nie dolewamy wody, bo sos ma wyjść gęsty. Jednak, po obsmażeniu wszystkich składników, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy placki – ziemniaki ścieramy na tarce, odsączamy sok i dosypujemy mąkę . Wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Placki smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.
Placek po węgiersku z gęstym sosem, czyli pyszny obiad
Usmażone placki muszą być dość duże, najlepiej, żeby zajmowały powierzchnię całej patelni. Zdejmujemy je i osączamy na papierze. Na usmażony placek nakładamy sos i od razu podajemy. Możemy dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Placek jest chrupiący, a sos niezwykle aromatyczny i kolorowy. Smakuje wyśmienicie i pasuje idealnie do placka. Danie po prostu rozpływa się w ustach.
Dzięki przepisowi od Tomasza Strzelczyka przyrządzić wyborny placek po węgiersku z gęstym sosem. Taka potrawa syci, smakuje i jest prosta w przygotowaniu. Zaspokoi głód nawet największego łakomczucha. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić papryki nadziewane mięsem i ryżem. Podawaliśmy przepis na niezwykle puszyste ciasto, które szybko zrobisz .
Źródło: YouTube/YouTube/@ODDASZFARTUCHA
Zdjęcia: screen YouTube/YouTube/@ODDASZFARTUCHA