Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokazał, jak robi placek po węgiersku. Bogactwo jego sosu jest niewiarygodne
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk pokazał, jak robi placek po węgiersku. Bogactwo jego sosu jest niewiarygodne

15 stycznia 2024

Placek po węgiersku z przepisu Tomasza Strzelczyka robi wrażenie. Znany kucharz podaje go w aromatycznym i niezwykle bogatym sosie. Teraz to danie możesz zrobić we własnej kuchni i cieszyć się jego wybornym smakiem.

Placek po węgiersku w wyjątkowym sosie

Placka po węgiersku nie trzeba przedstawiać smakoszom. Jednak to danie w wykonaniu lubianego kucharza Tomasza Strzelczyka po prostu zachwyca smakiem . Wszystko przez niezwykle bogaty sos, który przyrządza Strzelczyk. Kucharz robi go z pieczarkami, papryką, pomidorami z puszki i aromatycznymi przyprawami.

Efekt jest doskonały, bo danie wychodzi wyjątkowo apetyczne, pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Zrób placek po węgiersku jak znany kucharz i ciesz wybornym smakiem tej potrawy. Posmakuje całej rodzinie i zaspokoi nawet największy głód . Ten przepis znajdziesz na kanale YouTube Tomasza Strzelczyka. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.

placek po węgiersku
YouTube/@ODDASZFARTUCHA
Wbij widelec w pomidora i ustaw nad kuchenką. Po kilkunastu sekundach nie uwierzysz własnym oczom

Jak zrobić placek po węgiersku z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • ½ kg wołowiny
  • 6 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 pieczarki
  • 2 różnokolorowe papryki
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka

Przygotowanie dania zaczynamy od drobnego pokrojenia wołowiny i doprawienia jej pieprzem i solą. Dosypujemy też mąkę i mieszamy. Oblepione mąką mięso podsmażamy, w tym czasie siekamy cebulę, kroimy pieczarki i papryki. Warzywa dorzucamy do mięsa na patelni. Smażymy na dużym ogniu i dosypujemy przyprawy.

Nie dolewamy wody, bo sos ma wyjść gęsty. Jednak, po obsmażeniu wszystkich składników, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy placki – ziemniaki ścieramy na tarce, odsączamy sok i dosypujemy mąkę . Wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Placki smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.

Placek po węgiersku z gęstym sosem, czyli pyszny obiad

Usmażone placki muszą być dość duże, najlepiej, żeby zajmowały powierzchnię całej patelni. Zdejmujemy je i osączamy na papierze. Na usmażony placek nakładamy sos i od razu podajemy. Możemy dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Placek jest chrupiący, a sos niezwykle aromatyczny i kolorowy. Smakuje wyśmienicie i pasuje idealnie do placka. Danie po prostu rozpływa się w ustach.

Dzięki przepisowi od Tomasza Strzelczyka przyrządzić wyborny placek po węgiersku z gęstym sosem. Taka potrawa syci, smakuje i jest prosta w przygotowaniu. Zaspokoi głód nawet największego łakomczucha. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić papryki nadziewane mięsem i ryżem. Podawaliśmy przepis na niezwykle puszyste ciasto, które szybko zrobisz .

Projekt bez nazwy.jpg
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Zdjęcia: screen YouTube/YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Ciasto z brzoskwiniami, które uwielbiam piec, bo robi się niemal samo. Znika w mig
Te rogaliki mogę zajadać o każdej porze dnia. Składnika, z którego robię ciasto nikt się nie spodziewa
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy