Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokazał staropolski patent na pączki. O takim nadzieniu nikt by nie pomyślał
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk pokazał staropolski patent na pączki. O takim nadzieniu nikt by nie pomyślał

30 stycznia 2024

Przed nami Tłusty Czwartek, czyli prawdziwy raj dla łasuchów. Tego dnia zajadamy się pączkami ze słodkim nadzieniem. Jednak Tomasz Strzelczyk pokazał patent na staropolskie pączki. Nie znajdziesz w nich ani grama nadzienia, do którego jesteśmy tak przyzwyczajeni. Te pączki potrafią naprawdę zaskoczyć smakiem.

Pączki staropolskie pełne mięsnego nadzienia

Już za kilka dni przypada Tłusty Czwartek. To doskonała okazja do cieszenia się wybornym smakiem pączków. Te pełne są konfitury z róży, dżemu, czekolady, budyniu, czy toffi. Słodkich możliwości nadzienia jest co niemiara. Uwielbiamy smak pączków i w Tłusty Czwartek i nie żałujemy ich sobie.

Tomasz Strzelczyk pokazał staropolski patent na pączki. Nie znajdziemy w nich ani grama słodkiego nadzienia. Te rarytasy pełne są mięsnego nadzienia. Tłuste i aromatyczne są ciekawą alternatywą dla słodkich pączków, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Przepis Tomasza Strzelczyka znajdziesz na jego kanale YouTube. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.

staropolskie pączki
YouTube/@ODDASZFARTUCHA
Gwiazdor zjadł w restauracji Lewandowskiego. Po tym co "wcisnął" mu kelner dosadnie zareagował

Jak zrobić staropolskie pączki z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 70 g masła
  • 300 g ziemniaków
  • 70 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka drożdży

Składniki na nadzienie:

  • 300 g karkówki
  • ¼ kg cielęciny
  • 200 g boczku świeżego
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka majeranku

Przygotowanie staropolskich pączków zacznij od przygotowania zaczynu. Do miski dodaj pokruszone drożdże, cukier i zalej letnim mlekiem. Nie może być zbyt ciepłe . Wsyp 2 łyżki mąki pszennej, wymieszaj składniki i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie ugotowane ziemniaki bez soli przetrzyj przez sito do miski.

Przesiej mąkę, dodaj żółtko i jajko oraz szczyptę soli. Ciasto wymieszaj, a po chwili wyrabiaj ręcznie. Gdy ciasto się zlepi, wlej rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiaj około 10 minut, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. Teraz robimy nadzienie do pączków.

Te pączki podaj na obiad, a nie na deser

Mięso i boczek włóż do garnka, dodaj główkę czosnku przekrojoną na pół oraz przyprawy. Wlej wodę tak, by przykryła mięso. Gotujemy do miękkości, a potem kroimy . Do mięsa dodaj podsmażoną cebulę, sól, pieprz i majeranek. Teraz wróć do ciasta. Wyłóż je na stolnicę i wałkuj.

Z ciasta wytnij kółka, nałóż mięsne nadzienie i formuj pączki. Gotowe pączki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut. Po upływie tego czasu smaż je w gorącym oleju na brązowy kolor. Staropolskie pączki są idealnie wyrośnięte i oryginalnie smakują. Na obiad w Tłusty Czwartek będą jak znalazł. Pisaliśmy o przepisie na danie, które pokochają smakosze kotletów i placków ziemniaczanych. Podawaliśmy też recepturę na pyszną zapiekankę z kapusty.

staropolskie pączki
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Zdjęcia: screen YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Na tym mięsie zrobisz najlepszy gulasz. Masa Polaków niesłusznie je pomija
Odkąd mam ten przepis nie kupuję już bułek w sklepie. Te kajzerki wychodzą lepiej niż z piekarni
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy