Strzelczyk pokazał staropolski patent na pączki. O takim nadzieniu nikt by nie pomyślał
Przed nami Tłusty Czwartek, czyli prawdziwy raj dla łasuchów. Tego dnia zajadamy się pączkami ze słodkim nadzieniem. Jednak Tomasz Strzelczyk pokazał patent na staropolskie pączki. Nie znajdziesz w nich ani grama nadzienia, do którego jesteśmy tak przyzwyczajeni. Te pączki potrafią naprawdę zaskoczyć smakiem.
Pączki staropolskie pełne mięsnego nadzienia
Już za kilka dni przypada Tłusty Czwartek. To doskonała okazja do cieszenia się wybornym smakiem pączków. Te pełne są konfitury z róży, dżemu, czekolady, budyniu, czy toffi. Słodkich możliwości nadzienia jest co niemiara. Uwielbiamy smak pączków i w Tłusty Czwartek i nie żałujemy ich sobie.
Tomasz Strzelczyk pokazał staropolski patent na pączki. Nie znajdziemy w nich ani grama słodkiego nadzienia. Te rarytasy pełne są mięsnego nadzienia. Tłuste i aromatyczne są ciekawą alternatywą dla słodkich pączków, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Przepis Tomasza Strzelczyka znajdziesz na jego kanale YouTube. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.
Jak zrobić staropolskie pączki z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 70 g masła
- 300 g ziemniaków
- 70 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka drożdży
Składniki na nadzienie:
- 300 g karkówki
- ¼ kg cielęciny
- 200 g boczku świeżego
- 150 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 główka czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka pieprzu w ziarnach
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka majeranku
Przygotowanie staropolskich pączków zacznij od przygotowania zaczynu. Do miski dodaj pokruszone drożdże, cukier i zalej letnim mlekiem. Nie może być zbyt ciepłe . Wsyp 2 łyżki mąki pszennej, wymieszaj składniki i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie ugotowane ziemniaki bez soli przetrzyj przez sito do miski.
Przesiej mąkę, dodaj żółtko i jajko oraz szczyptę soli. Ciasto wymieszaj, a po chwili wyrabiaj ręcznie. Gdy ciasto się zlepi, wlej rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiaj około 10 minut, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. Teraz robimy nadzienie do pączków.
Te pączki podaj na obiad, a nie na deser
Mięso i boczek włóż do garnka, dodaj główkę czosnku przekrojoną na pół oraz przyprawy. Wlej wodę tak, by przykryła mięso. Gotujemy do miękkości, a potem kroimy . Do mięsa dodaj podsmażoną cebulę, sól, pieprz i majeranek. Teraz wróć do ciasta. Wyłóż je na stolnicę i wałkuj.
Z ciasta wytnij kółka, nałóż mięsne nadzienie i formuj pączki. Gotowe pączki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut. Po upływie tego czasu smaż je w gorącym oleju na brązowy kolor. Staropolskie pączki są idealnie wyrośnięte i oryginalnie smakują. Na obiad w Tłusty Czwartek będą jak znalazł. Pisaliśmy o przepisie na danie, które pokochają smakosze kotletów i placków ziemniaczanych. Podawaliśmy też recepturę na pyszną zapiekankę z kapusty.
Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA
Zdjęcia: screen YouTube/@ODDASZFARTUCHA