Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ścieram ziemniaki, podsmażam i kładę na nich schab. To danie bije na głowę wszystkie placki i kotlety
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.01.2024 10:33

Ścieram ziemniaki, podsmażam i kładę na nich schab. To danie bije na głowę wszystkie placki i kotlety

schab
YouTube/@leckerschnell

Ze schabu możemy przygotować wiele pysznych dań na obiad. Ja robię go w startych ziemniakach, smażę i zapiekam. Schab otulony jest serową pierzynką, która doskonale uzupełnia smak tego dania. Polecam przepis na obiad ze schabem w roli głównej dla smakoszy placków i kotletów.

Schab otulony ziemniakami i serową pierzynką

Zwykle ze schabu robiłam kotlety schabowe, którymi zajadała się moja rodzina. Teraz bliscy przepadają ze zupełnie innym daniem z tego mięsa. Wszystko dlatego, że przyrządzam schab w tartych ziemniakach i pod serową pierzynką. Ten obiad bije na głowę wszystkie placki i kotlety.

Mięso jest soczyste i otulone chrupiącymi plackami. Serowa pierzynka rozpływa się w ustach, a danie znika z talerzy w mgnieniu oka. Polecam przepis na to znakomite danie, które będzie smakowało całej rodzinie. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Lecker schnell. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. 

schab
 YouTube/@leckerschnell
Siekam kapustę, mieszam z kilkoma dodatkami i kładę na blachę. Ta zapiekanka to hit w moim domu

Jak zrobić schab w tartych ziemniakach pod serową pierzynką?

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera żółtego 
  • sól 
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  •  szklanka wody
  • 3 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie dania zacznij od starcia ziemniaków na tarce o dużych oczkach i zalej szklanką zimnej wody. Odstaw i pokrój schab na niezbyt grube plastry. Delikatnie rozbij mięso i dopraw solą oraz pieprzem. Ziemniaki odciśnij i przełóż do miski. Wbij jajka, dosyp sól i pieprz.

Dodaj startą cebulę, czosnek,  dosyp mąkę i dokładnie wymieszaj składniki. Formuj placki i smaż je na rozgrzanym oleju. Następnie zanurz kotlet w rozmąconym jajku i połóż go na warstwie ziemniaków na patelni. Mięso przykryj też warstwą ziemniaków. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. 

Danie, które polubią mali i duzi smakosze

Teraz usmażone placki ze schab ułóż na papierze do pieczenia w blasze. Piecz 25 minut w 180 stopniach. Po upływie tego czasu posyp startym serem i zapiekaj jeszcze 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekanym koperkiem. Danie z zapiekanego schabu w plackach jest wyjątkowo pyszne. 

Będzie smakować osobom, które przepadają za kotletami, ale też za plackami. Mięso jest soczyste, do tego otoczone chrupiącymi plackami i pod serową pierzynką. To najlepszy obiad, jaki ostatnio jadłam, dlatego polecam każdemu ten przepis. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić mięso mielone z ziemniakami pod pysznymi warzywami. Podawaliśmy też przepis na galaretę, która pięknie wygląda i obłędnie smakuje. 

schab
 YouTube/@leckerschnell