Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk robi najlepszą karkówkę na świecie. Nie do wiary, co dolewa do garnka
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Strzelczyk robi najlepszą karkówkę na świecie. Nie do wiary, co dolewa do garnka

15 listopada 2024

Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na duszoną w garnku karkówkę. Z jego przepisu mięso wychodzi miękkie i bardzo soczyste, a jeśli nie zniknie z talerza zaraz po podaniu, będzie genialnie smakowało także na zimno.

Duszona karkówka Strzelczyka

Karkówka wieprzowa to popularne, mimo że dość trudne kulinarnie mięso . Jest bardzo tłusta, dlatego świetnie sprawdza się na grillu oraz jako dodatek w wielomięsnych zestawieniach , jak choćby kiełbasy. Kiedy jednak ją dusimy, przeważnie najpierw dzielimy ją na plastry.

Tomasz Strzelczyk przyjmuje inną strategię. Dusi karkówkę w całości, a dopiero potem porcjuje. Zawartość garnka, w którym przygotowuje mięso, może niektórych zdziwić. Zalewą do duszenia mięsa jest kombinacja warzyw, ciemnego piwa i tłoczonego soku jabłkowego .

sos do karkówki
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Magda Gessler zdradziła przepis na uszka do barszczu wigilijnego. Smakują jak marzenie

Karkówka duszona w piwie

Oba te płynne składniki przekładają się zarówno na smak, jak i na strukturę wieprzowiny . Alkohol (którego w piwie nie jest dużo, a podczas gotowania wyparuje) oraz kwas zawarty w soku jabłkowym rozluźnią mięso, rozpuszczając tłuszcz w jego tkankach. Mocno słodowe piwo doda karkówce słodyczy, ale jednocześnie mocnego aromatu, który przypomina dym wędzarniczy.

Składniki

  • 1 duszona karkówka (cała)
  • 350 ml ciemnego piwa
  • 350 ml soku jabłkowego (tłoczonego)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 por
  • 1 łyżka masła
  • Masło klarowane do smażenia
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Świeży tymianek i rozmaryn
  • Sól, pieprz

Duszenie karkówki w piwie

Karkówkę czyścimy, nacieramy solą i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Cebulę i marchewkę kroimy w kostkę, a białą część pora w plastry. Czosnek przekrawamy na połówki albo miażdżymy płazem noża.

W rondlu, najlepiej żeliwnym, rozgrzewamy grudkę masła. Kładziemy na nie karkówkę i obsmażamy ze wszystkich stron do zrumienienia . Odkładamy do osobnego naczynia i odstawiamy na bok.

Do rondla dodajemy więcej masła. Wrzucamy cebulę. Kiedy zacznie się robić szklista, mieszamy ją z marchewką. Dodajemy tymianek i rozmaryn oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz.

Warzywa smażymy. Dodajemy czosnek i pora. Po kilku minutach smażenia zalewamy warzywa piwem i sokiem jabłkowym. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy łyżkę nieklarowanego masła.

Po rozprowadzeniu masła, do garnka wkładamy karkówkę i dusimy pod przykryciem do miękkości. Po ok. 3 godzinach wyjmujemy karkówkę na półmisek, wyławiamy ziele angielskie, tymianek i rozmaryn, a warzywa blendujemy na sos . Można zaciągnąć go mąką dla zagęszczenia. Karkówka z sosem piwnym jest gotowa do podania.

Wypróbuj też przepisy na nietłuste placki ziemniaczane i niezwykłe łazanki .

plastry karkówki
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Zeskanuj dziś kartę Lidla przy kasie. Masło dostaniesz za grosze
To mój popisowy obiad na piątek. Smakuje cudownie i nie ma w sobie grama mięsa
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy