Strzelczyk robi najlepszą karkówkę na świecie. Nie do wiary, co dolewa do garnka
Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na duszoną w garnku karkówkę. Z jego przepisu mięso wychodzi miękkie i bardzo soczyste, a jeśli nie zniknie z talerza zaraz po podaniu, będzie genialnie smakowało także na zimno.
Duszona karkówka Strzelczyka
Karkówka wieprzowa to popularne, mimo że dość trudne kulinarnie mięso . Jest bardzo tłusta, dlatego świetnie sprawdza się na grillu oraz jako dodatek w wielomięsnych zestawieniach , jak choćby kiełbasy. Kiedy jednak ją dusimy, przeważnie najpierw dzielimy ją na plastry.
Tomasz Strzelczyk przyjmuje inną strategię. Dusi karkówkę w całości, a dopiero potem porcjuje. Zawartość garnka, w którym przygotowuje mięso, może niektórych zdziwić. Zalewą do duszenia mięsa jest kombinacja warzyw, ciemnego piwa i tłoczonego soku jabłkowego .
Karkówka duszona w piwie
Oba te płynne składniki przekładają się zarówno na smak, jak i na strukturę wieprzowiny . Alkohol (którego w piwie nie jest dużo, a podczas gotowania wyparuje) oraz kwas zawarty w soku jabłkowym rozluźnią mięso, rozpuszczając tłuszcz w jego tkankach. Mocno słodowe piwo doda karkówce słodyczy, ale jednocześnie mocnego aromatu, który przypomina dym wędzarniczy.
Składniki
- 1 duszona karkówka (cała)
- 350 ml ciemnego piwa
- 350 ml soku jabłkowego (tłoczonego)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 główka czosnku
- 1 por
- 1 łyżka masła
- Masło klarowane do smażenia
- Liście laurowe i ziele angielskie
- Świeży tymianek i rozmaryn
- Sól, pieprz
Duszenie karkówki w piwie
Karkówkę czyścimy, nacieramy solą i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Cebulę i marchewkę kroimy w kostkę, a białą część pora w plastry. Czosnek przekrawamy na połówki albo miażdżymy płazem noża.
W rondlu, najlepiej żeliwnym, rozgrzewamy grudkę masła. Kładziemy na nie karkówkę i obsmażamy ze wszystkich stron do zrumienienia . Odkładamy do osobnego naczynia i odstawiamy na bok.
Do rondla dodajemy więcej masła. Wrzucamy cebulę. Kiedy zacznie się robić szklista, mieszamy ją z marchewką. Dodajemy tymianek i rozmaryn oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz.
Warzywa smażymy. Dodajemy czosnek i pora. Po kilku minutach smażenia zalewamy warzywa piwem i sokiem jabłkowym. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy łyżkę nieklarowanego masła.
Po rozprowadzeniu masła, do garnka wkładamy karkówkę i dusimy pod przykryciem do miękkości. Po ok. 3 godzinach wyjmujemy karkówkę na półmisek, wyławiamy ziele angielskie, tymianek i rozmaryn, a warzywa blendujemy na sos . Można zaciągnąć go mąką dla zagęszczenia. Karkówka z sosem piwnym jest gotowa do podania.
Wypróbuj też przepisy na nietłuste placki ziemniaczane i niezwykłe łazanki .